„Fľakatú“ sochu Wintera ošetril jej autor

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. júna 2021, 00:02

Mnohí Piešťanci si všimli, že socha Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste zmenila svoj vzhľad. Pribudlo na nej množstvo bledých fľakov. Osobne ju z Bratislavy do Piešťan prišiel dvakrát odborne ošetriť jej autor Mgr. art. Roman Hrčka, ArtD.

Roman Hrčka, autor sochy Ľudovíta Wintera, pri ošetrovaní diela včelím voskom. (Autor: Juraj Sedlák)

Vášnivé diskusie na sociálnych sieťach, ale aj priamo na Kolonádovom moste potvrdili, že Piešťanci na sochu nedajú dopustiť. Podozrenie na jej obliatie neznámou látkou sa síce nepotvrdilo, ale pripomenulo nám všetkým, že sochy by sa ako umelecké diela vo verejnom priestore mali mať v úcte.

Počiatočné informácie, ktoré sa šírili v diskusiách, podozrievali kohosi neznámeho z obliatia sochy akousi látkou. Koniec-koncov o tom hovorila aj tlačová správa, ktorú zverejnilo občianske združenie ProWinter. Dôkazy chýbali, poškodenie sochy sa neohlásilo kompetentným orgánom, pristúpilo sa k jej ošetreniu. Až z vyjadrenia sochára Romana Hrčku, ktorého sme minulý týždeň zastihli priamo na moste, vysvitlo, že išlo o ošetrenie po oprave.

Fľaky na bronzovej soche spočiatku budili podozrenie z obliatia neznámou látkou.

„Patinu som na sochu po oprave aplikoval narýchlo, aby mohla byť na most navrátená k dátumu druhého výročia jej odhalenia. Bronzové sochy sa zvyčajne patinujú dlhšie, a tak to musím robiť dodatočne priamo na mieste, keďže povrchová úprava prirodzene reaguje na poveternostné podmienky. Včelí vosk s benzínom, ktorý na sochu nanášam, nechytí všade rovnako, a tak ošetrenie treba opakovať a sochu prevoskovať,” potvrdil nám Roman Hrčka. Zastavovali sa pri ňom desiatky okoloidúcich, ktorým musel vysvetľovať, čo to s „naším” Winterom stvára.

Sedieť Winterovi na kolenách?

Skupinka okoloidúcich dám sa dokonca priznala, že nedávno sa so sochou fotili sediac Ľudovítovi Winterovi na kolenách. Dámy netušili, že pri soche je sám autor, ktorý nevylučuje, že pri obchytávaní sochy ju bude musieť ošetrovať pravidelne. „Robiť by sa to nemalo, ale ľudia sochy bežne chytajú. Chcelo by to viac úcty,” vraví Hrčka.

Nebyť neodbornej manipulácie zo strany firmy Swietelsky Slovakia, ktorá rekonštruovala Kolonádový most, a jej snahe navrátiť umelecké diela na pôvodné miesto bez akéhokoľvek súhlasu, Ľudovít Winter by na moste sedel už pár mesiacov. Sám autor sochy nám potvrdil, že právne záležitosti okolo náhrady škody za opravu sochy, ktoré vyčíslil na 10 300 eur, boli zdĺhavé a náročné. Nehovoriac o samotnej oprave.

Chýba kamera

Každopádne stred Kolonádového mosta pri soche Wintera by si zaslúžil kameru, ktorú by monitorovala mestská polícia. Most dostáva zabrať a ešte ani nie je skolaudovaný. Každého, kto netuší, ako sa má správať vo verejnom priestore, treba zdokumentovať a sankcionovať. Nehovoriac o zákaze jazdy na bicykli po Kolonádovom moste, ktorý sa aj napriek viditeľnej tabuli notoricky porušuje na dennej báze. Zo strany od mesta smerom na Kúpeľný ostrov tabuľa zakazujúca jazdiť na bicykli znovu osadená ešte nebola. Piešťanci však toto pravidlo poznajú, ale zjavne ho mnohí nerešpektujú.

Nájdu sa aj takí, ktorí na moste jedia a pijú a nechávajú po sebe na lavičkách odpadky. Tri sklené tabule sú stále prázdne a znečistenie mosta kadečím od zmrzliny cez holubie exkrementy je tiež evidentné. Čo by na to povedal Winter, za éry ktorého mesto vďaka jeho vízii prekvitalo? Ani jeho socha to nemá ľahké.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund