V Trnave vznikla poradňa pre onkologických pacientov, je už štvrtá na Slovensku

  • Kraj
  • 16. júna 2021, 13:38

Bývalí onkologickí pacienti v nej budú poskytovať pomoc a podporu pacientom, ktorým diagnostikovali onkologické ochorenie.

Fakultná nemocnica v Trnave v spolupráci s alianciou Nie rakovine otvorili poradňu pre onkologických pacientov. Bývalí onkologickí pacienti v nej budú každú stredu od 9:00 do 12:00 poskytovať pomoc, podporu a cenné rady súčasným pacientom. Poradňa vznikla v zrekonštruovaných priestoroch ambulantnej časti onkologickej kliniky.

Pacienti, ktorým diagnostikovali onkologické ochorenie, zažívajú podľa prednostu onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave Mariána Streška v prvom momente šok, potom neistotu a strach z diagnózy. Vyliečení pacienti im dokážu podľa neho v mnohých záležitostiach poradiť, poskytnúť im psychickú podporu, ale sú pre nich tiež dobrým príkladom, že aj z onkologického ochorenia sa dá vyliečiť. Streško pripúšťa, že lekári majú obvykle obavy z poradenstva laikov, v tomto prípade to však neplatí.

„Už pri prvom kontakte s alianciou Nie rakovine sme vytypovali vhodných adeptov z bývalých pacientov. Tí prešli psychologickým vyšetrením, či sú vhodní pre túto prácu, boli vyškolení a budú mať pravidelné stretnutia so psychológom, či môžu naďalej túto prácu vykonávať,“ zdôraznil Streško. Potvrdil, že počet onkologických pacientov stále stúpa.

Koncept pacientskych poradní je vo svete bežný, na Slovensku je ešte stále považovaný za novinku. Jeden zo zakladateľov aliancie Nie rakovine Patrik Herman povedal, že príprava tej trnavskej sa začala pred viac ako rokom, komplikovaná bola aj obmedzeniami, ktoré súviseli s ochorením COVID-19.

Pacientska organizácia Nie rakovine, ktorej zakladateľmi sú Jana Pifflová Španková, Bibiána Ondrejková a Patrik Herman, stojí aj za poradňami v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach a vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

SITA

281 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav