Cestovanie v dobe covidovej

V priebehu posledného mesiaca som mal možnosť viackrát cestovať letecky, autobusom alebo autom. Už len skutočnosť, že po viac než roku je táto možnosť, ma, samozrejme, teší. Zatiaľ to však nie je také pohodlné cestovanie bez zbytočných formalít, na aké sme boli zvyknutí. Práve naopak. Treba byť v strehu a mať zmáknuté všetky podmienky, čo sa týka testovania, očkovania, registrácie po príchode.


Tomáš Horký (Autor: red)

Cestou autobusom či autom som vážnejší problém nezažil. Iba jedna nedeľná cesta do Rakúska sa mi predĺžila o viac než dve hodiny čakania na hraniciach v kolóne pre hraničné kontroly.

Menší problém sa mi napríklad stal pri check-ine na letisku, kde pracovníci vyžadovali PCR test, hoci by to letecká spoločnosť vyžadovať nemala. Treba sa riadiť podmienkami, ktoré vyžaduje krajina, do ktorej cestujete. Následne si informácie overili a všetko bolo v poriadku, no len som sa utvrdil, že ešte je stále dosť veľký chaos a chvíľku potrvá, než sa všetko vráti do starých koľají, keď nám na cestovanie stačil občiansky preukaz alebo cestovný pas.

Odporúčam priebežne sledovať webovú stránku slovenského ministerstva zahraničia, kde sú prehľadne zhrnuté všetky aktuálne informácie ohľadom obmedzení na hraniciach či vstupoch do jednotlivých krajín a návratov z nich. Osobne si tiež pre istotu overujem informácie na obdobných stránkach jednotlivých krajín, pretože sa mi párkrát stalo, že nie všetko sedelo.

V obľúbených destináciách to už celkom ožíva. Opatrenia sa uvoľňujú, centrá miest sú rušnejšie než vlani v lete. Pamätám si minulý rok, keď som pri dopoludňajšej prechádzke bol sám na Karlovom moste v Prahe. Teraz je už výraznejšie cítiť, že ľudia pomaličky začínajú cestovať, aj keď od normálu to má ešte stále ďaleko.

Treba byť stále obozretný a dávať pozor, ale verím, že s pribúdajúcimi zaočkovanými to bude len a len lepšie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek