Očkovanie Sputnikom: Záujemcovia sa komplikácií s cestovaním na Západ neboja, pekne je vraj i v Rusku

V nedeľu 13. júna sa začalo očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V aj v Trnavskom kraji. Očkovaciemu centru v Piešťanoch na posledný očkovací deň v týždni pridelili z elektronickej čakárne ministerstva zdravotníctva 595 záujemcov o Sputnik. Išlo prevažne o záujemcov z Trnavského, ale i Trenčianskeho kraja. Našli sa však i takí, ktorí si po Sputnik do Piešťan prišli z Liptovského Mikuláša či Spišskej Novej Vsi.

Pri vypisovaní tlačív pred očkovaním Sputnikom V je potrebné urobiť o jeden administratívny úkon viac. Záujemca podpíše informovaný súhlas s očkovaním neregistrovanou vakcínou. (Autor: pror)

Podľa pracovníkov piešťanského veľkokapacitného očkovacieho centra bude nedeľa patriť záujemcom o očkovanie ruskou v Európskej únii neregistrovanou vakcínou až do vyčerpania ich záujmu.

Veľkokapacitné centrum na Kúpeľnom ostrove začalo svoju prevádzku 14. mája. Od počiatku v ňom podávajú vakcínu Pfizer/BioNTech, očkuje sa od štvrtka do nedele. Túto nedeľu sa to však zmenilo na očkovanie neregistrovanou vakcínou Sputnik V a nedele, pokiaľ bude o ňu záujem, vraj vždy budú patriť tejto vakcíne.

Do čakárne na Sputnik v Piešťanoch sa v uplynulú nedeľu zaregistrovalo 595 záujemcov, z nich však 56 nakoniec neprišlo. I napriek tomu, že sa očkovacie centrum otvára o ôsmej ráno a každý záujemca dostane v potvrdzujúcej sms pridelený presný čas, kedy bude očkovaný, prví nedočkavci pred Spoločenským centrom postávali už od siedmej.

Niektorých sme sa opýtali, čo ich motivuje nechať sa zaočkovať neregistrovanou vakcínou a či im neprekážajú komplikácie pri cestovaní mimo Slovenska. „Rusi majú väčšiu tradíciu vo vývoji očkovacích látok ako západ, preto im dôverujeme. Čo sa týka cestovania, ani to nám neprekáža. Ak sa nebude dať ísť so Sputnikom na dovolenku na Západ, pôjdeme do Ruska. Červené námestie je určite krajšie ako Viedeň,“ povedal nám päťdesiatnik, ktorý na očkovanie sprevádzal rodičov vo vyššom veku a svoje meno nám odmietol prezradiť.

Personál piešťanského vakcinačného centra nemal žiaden problém prepnúť sa z očkovania Pfizerom na Sputnik. Zdravotnícky sa na očkovaní nič nemení. „Ide len o jeden administratívny úkon navyše. Očkovaní musia podpísať informovaný súhlas o tom, že si uvedomujú, že sú očkovaní neregistrovanou vakcínou,“ prezradila nám Mária Mihalčíková, ktorá mala v nedeľu vakcinačné centrum na Kúpeľnom ostrove takpovediac na povel.

V riadení chodu vakcinačného centra sa striedajú s Tatianou Nevolnou, ktorá si na krátky čas tiež dala uplynulú nedeľu pracovnú. „Dnes to bude voľnejšie. Bežne na nedeľu máme na očkovanie pridelených približne tisíc záujemcov, teraz je to zhruba polovica, tak som prišla pozrieť kolegov, ako to prebieha so Sputnikom a či sa nevyskytujú komplikácie,“ vysvetlila nám Nevolná.

Bez brigádnikov a dobrovoľníkov by to nešlo. Starajú sa o chod veľkokapacitného centra až do odovzdania očkovaných zdravotníckemu personálu.

Očkovacie centrum v Piešťanoch má za sebou už mesiac prevádzky. Za tú dobu v ňom zaočkovali drvivú väčšinu záujemcov v Európskej únii registrovanou vakcínou Pfizer/BioNTech v počte viac ako 22-tisíc očkovaní prvou, ale i druhou dávkou.

O hladký chod sa každý očkovací deň starajú takmer tri desiatky personálu, pričom zhruba len necelá polovica sú zdravotníci. Zvyšok tvoria dobrovoľníci a brigádnici z radov najmä študentov. „Stretnete ich od príchodu do budovy vakcinačného centra až po odovzdanie do kompetencie zdravotníkom. Na nich je ten prvý kontakt so záujemcami o očkovanie,“ dodala Mihalčíková.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel