Bylinkárka radí: Balota zapácha, ale lieči oči i uši

  • Bylinkárka radí
  • 14. júna 2021, 00:02
V minulosti sa balota čierna používala pri nespavosti vyvolanej nervovým vzrušením, pri strese, hystérii, hypochondrii, bolestivej menštruácii, bolestiach žalúdka a psychogénne podmienenom zlom trávení. (Autor: cs.wikipedia.org - AnRo0002)

Balota čierna (Ballota nigra) je ďalšia zabudnutá bylinka, ktorú ešte nájdeme v prírode. Možno padla do zabudnutia pre jej odporný až odpudzujúci pach, napriek tomu podobne ako všetky hluchavkovité rastliny patrí medzi vysokomedonosné a liečivé byliny. Ľudovo sa nazýva čierny jablčník.

Balota je jemne chlpatá trváca bylina rastúca do výšky 60 až 130 centimetrov. Byľ je štvorhranná a vyrastajú z nej protistojné listy srdcovitého tvaru, ktoré sú na okraji zúbkaté. Z pazúch listov rastú ružové alebo biele kvety usporiadané do nepárnych papraslenov. Kvitne od júna do augusta. Plod je tvrdka.

Balota čierna obsahuje triesloviny, horčiny, silicu, minerálne látky, vitamíny, kyselinu gallovú a iné. Rastie v záhradách, na rumoviskách, pri cestách. V ľudovom liečiteľstve sa v minulosti používala pri nespavosti vyvolanej nervovým vzrušením, pri strese, hystérii, hypochondrii, bolestivej menštruácii, bolestiach žalúdka a psychogénne podmienenom zlom trávení.

Používam ju pri bolestiach očí a uší. Od júna do augusta zberám kvitnúcu vňať. Zvonka je vhodná ako obklad alebo do kúpeľa. Dobre až vynikajúco pôsobí pri kĺbových ťažkostiach, ischiase, dne. Odvar na obklad alebo kúpeľ si môžeme spraviť z čerstvej alebo aj zo sušenej baloty čiernej. Z bylinky si môžeme spraviť čaj, tinktúru a prášok, má uvoľňujúce a upokojujúce protizápalové účinky.

Čaj pri hystérii

Potrebujeme: 1 ČL vňate baloty čiernej, 2 dl vody

Postup: Balotu zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 10 minút a precedíme. Pijeme podľa potreby dva až štyrikrát denne 14 dní.

Prášok pri nespavosti

Potrebujeme: 100 g usušenej baloty čiernej, mlynček

Postup: 100 g sušenej baloty zomelieme v mlynčeku a pred spaním užijeme 3 až 4 gramy prášku.

Tinktúra pri bolestivom žalúdku a menštruácii

Potrebujeme: 150 g čerstvej vňate baloty čiernej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: 150 g čerstvej nakrájanej vňate dáme do čistého zaváraninového pohára (7 dl) a zalejeme pálenkou alebo liehom. Dobre uzavrieme. Necháme na suchom a teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé suché miesto. Dvakrát denne užívame 20 kvapiek. Užívame 14 dní, týždeň prestávka, a takto môžeme viackrát zopakovať.

Kúpeľ alebo obklad na kĺby, ischias, dnu

Potrebujeme: 150 g vňate baloty čiernej, 2 l vody

Postup: 150 g vňate varíme v 2 l vody na miernom ohníku 15 až 20 minút. Lúhujeme 20 minút a pridáme do pripraveného kúpeľa alebo do teplého odvaru namočíme uteráčik a priložíme ako obklad. Obklad môžeme priložiť aj na oči alebo uši.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava