Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 13. júna 2021, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez za železnou oponou je zaujímavá téma. O jej aktuálnosť sa už tretí rok stará cyklus koncertov, ktoré pripravuje kapela The Jazz Hostages zložená z popredných osobností slovenského džezu. Obdobie „železnej opony“, ktorá nielen pomyselne, ale aj fyzicky rozdeľovala Európu na dva odlišné svety, je stále predmetom úvah, analýz a spomienok. Džez bol v tejto dobe prejavom dekadentnej kultúry „prehnitej“ západnej spoločnosti. Nebol nikde uvádzaný ako špecifický hudobný žáner a jediná zmienka o džeze sa objavovala v súvislosti s označením „hudba utláčaných černochov“.


Jano Babič (Autor: red)

Džez sa však nedal zastaviť a jeho umelecký a spoločenský význam prenikal stále silnejšie aj napriek filtrácii a rušeniu železnou oponou, hoci asi jediným zdrojom bolo vysielanie americkej stanice Radio Washington. Jej legendárny komentátor Willis Conover každý večer bombardoval džezom východnú Európu tak intenzívne, že niektorí analytici ho označujú ako hlavnú príčinu rozpadu komunizmu.

V tomto období sa paradoxne džez vyvíjal aj v socialistickom tábore, nevynímajúc našu krajinu. Aj v našom meste šírili džez pri dennej hudobnej produkcii v hojne navštevovaných podnikoch – hotel Eden, Thermia Palace, Liečebný dom Slovan – vtedy chlapci v kapele Gamma Club: Libor Gardoň, Stano Koutný, Šaňo Kováč, Johny Akay, Janko Miškech, Milan Chmelík, Janko Babič. Hrali kvalitný džez, ktorý si v ničom nezadal v porovnaní s celoslovenskou, ba európskou úrovňou.

História slovenského džezu opisuje Bratislavu ako centrum diania, ale aj v Piešťanoch, Nitre, Banskej Bystrici či v Košiciach sa hral kvalitný džez. Preto sa Dáška Libiaková a jej sprievod – „rukojemníci džezu“ – chystajú do Piešťan, aby pripomenuli tieto slávne časy džezu „za železnou oponou“ a venovali tieto koncerty priekopníkom piešťanskej džezovej scény. Radi by sme odohrali koncerty v miestnych kluboch a na otvorených scénach. O nespochybniteľnú hudobnú kvalitu džezu za železnou oponou sa starajú Gabo Jonáš, Jozef Brisuda, Lajko Horský, Janko Babič a ich hostia, reprezentujúci jednotlivé obdobia jeho vývoja u nás a v Európe.

Podoby džezu sa budú budúcu nedeľu zaoberať veľkou postavou, jednou z najväčších celej histórie svetového džezu. Armando Anthony „Chick“ Corea – 9. februára sme s ľútosťou a neskrývaným žiaľom smútili nad jeho odchodom. Jeho význam, dielo i jeho osobnosť bude témou našej budúcej relácie. Chick Corea by 12. júna oslávil 80 rokov.

Na stretnutie pri počúvaní relácie na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela