Mladí predstavili svoje diela v informačnom centre

V Piešťanskom informačnom centre si až do konca júna môžete prezrieť práce mladých kreatívnych a šikovných ľudí. Výstavu ikon dizajnu a prác žiakov odboru grafický dizajn, priemyselný dizajn, odevný dizajn Školy umeleckého priemyslu v Trenčíne otvorili v utorok 1. júna.

Výstavu si môžete prezrieť do konca júna. (Autor: am)

Trojvýstava Autolinea / Archedizajn / Profuturio 2021 priniesla do Piešťanského informačného centra hneď niekoľko zaujímavých prác, ktoré uviedol kurátorský tím Ján Chudý a Peter Gotthardt. „Máme ďalší ročník výstavy, kde sa v odboroch priemyselný, grafický alebo odevný dizajn prezentujú práce žiakov za ostatný rok alebo v tomto prípade polrok, keďže pre pandémiu bolo posledné podujatie v roku 2020 posunuté na október,“ povedal Gotthardt.

Foto: am

Je to trojvýstava, ktorá pojednáva o tom, aký je automobilový svet v podaní dizajnéra Luigiho Colaniho, a to v spoločnosti mladých autorov vo veku 15-20 rokov, kde v sekcii Profuturio prezentujú svoje práce súvisiace s dizajnom. „Stále túžime do mekky dizajnu, do Piešťan, prinášať diela mladých autorov. Tentoraz sú z Trenčína, ale v minulosti sme spolupracovali aj s Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity a v budúcnosti by sme chceli prezentovať iné odbory. Mladí autori so svojimi dielami väčšinou v podobe semestrálnych, klauzúrnych, ročníkových prác, prípadne privátnych projektov, majú možnosť sa prezentovať. Lebo, ako ja hovorím, psou povinnosťou mladého vedca, vedátora, vývojára je ukázať to svetu. To, čo napíše, vyvinie, vykreuje,“ doplnil Gotthardt a priznal radosť z toho, že už niekoľko rokov do Piešťan prinášajú precízne projekty.

Tentoraz však mali autori skomplikovanú tvorbu, pretože ich obmedzovala pandémia. „Tieto veci vznikali za posledný mesiac už v prezenčnej forme, pretože je jasné, že socha nemôže vzniknúť na internetovom fóre ani v online priestore. Takže všetky predmety, ktoré sa na výstave nachádzajú, vznikli v škole,“ povedal s tým, že to bolo náročné, pretože termín študentov nepustil a bolo treba celý proces stihnúť dokončiť. Ostatné exponáty – grafiky, postery, plagáty – vznikali v online priestore.

„Telefonovali sme si, e-mailovali, whatsuppovali alebo inak konzultovali ako ďalej,“ uviedol kurátor a pedagóg. Celý proces bol vraj oveľa komplikovanejší, ako keby diela vznikali naživo a mohli byť prediskutované, vycibrené okamžite. V informačnom centre sa napokon stretlo fyzické s elektronickým a výstava je tak akousi revíziou ťažkých čias.

Ľudia by si podľa kurátora mali výstavu pozrieť, aby vedeli, aký kultúrny národ by sme mali zostať, akú kultúru by sme mali udržať: „Obrázok na sociálnej sieti je len obrázkom. Ale umenie sa má dať ohmatať. Umenie má byť videné a dotýkané. To je jedno, či ho uvidí dieťa z umeleckej školy alebo dáma, ktorá je v meste na výlete. Malo by byť zrejmé, že sme kultúrny národ, že tu driemu mladé talenty, ktoré majú právo sa prejaviť a našou povinnosťou je im to umožniť.“

Výstavu si môžete pozrieť do 30. júna. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav