Okolie Dubovej a Váhu plánujú pokosiť

O kosení sa diskutuje veľa. Sú ľudia, ktorým je výška zelene úplne „ukradnutá“, ale sú i takí, ktorí prerastenú trávu v meste považujú za neestetickú. Sú tu alergici, ktorí majú so zeleňou objektívny problém, ale aj ekologicky mysliaci obyvatelia, ktorým nie je ľahostajný hmyz a živočíchy.

Dubová: Takto to neostane, vodohospodári plánujú pokosiť všetko. (Autor: am)

V prvom rade treba realisticky vnímať, že májové počasie koseniu rozhodne neprialo. I to, čo bolo upravené, znovu po daždi rýchlo rástlo a istý čas bolo kosenie pre premočenú pôdu znemožnené úplne. Ľudské ani technické zdroje nie sú nevyčerpateľné, a tak bude nejaký čas trvať, kým to kompetentné orgány znova všetko dajú do poriadku.

Debata o kosení sa však v posledných rokoch uberá aj iným smerom. Hovorí sa, že častým kosením trávy sa zhoršuje biologická rozmanitosť zelene v mestách. Pre hmyz a opeľovače je vhodnejšie ponechávať niektoré plochy hustejšie zarastené, ako ich pravidelne nízko kosiť. Samosprávy preto nezriedka pristupujú k obdobnému spôsobu kosby, teda vo vybraných lokalitách ponechávajú zelené plochy v podobe rozkvitnutých lúk.

Váh: V uplynulých týždňoch koseniu neprialo počasie.

V diskusii ohľadom okolia vodných tokov v Piešťanoch, najmä potoku Dubová, niektorí tipovali, že možno ide práve o zámerné zachovávanie prirodzenej podoby zelene. Oslovili sme preto Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý má okolie vodných plôch na starosti, ale tam nám potvrdili, že o zámer v tomto prípade nejde a všetko bude riadne pokosené.

„Kosba, ktorá sa aktuálne vykonáva v Piešťanoch, je v zmysle plánu opráv a údržby na tento rok a neráta sa pri nich s lokalitami, ktoré ostanú neupravené,“ uviedol hovorca vodohospodárov Marián Bocák. Z toho vyplýva, že všetky lokality budú postupne skosené.

Vodohospodári sú však diskusii o ponechaní zarastených plôch otvorení. „V prípade, že nás samospráva osloví, nebránime sa aj takejto možnosti spolupráce, ak to bude pri dodržaní technicko-prevádzkových požiadaviek správcu toku tak, aby nedošlo k zátarasám v toku v prípade zvýšených prietokov,“ dodal hovorca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel