Dotácie piešťanskej radnice na podporu podnikania, ktoré fakticky na podnikanie nie sú určené

Dotačný program piešťanskej radnice na podporu zamestnanosti a podnikania, o ktorom si jeden podnikateľ myslel, že je určený na podporu zamestnanosti a podnikanie v kúpeľnom meste, nie je tým, na čo sa tvári. Z omylu ho vyviedli mestskí poslanci a vedenie radnice na májovom zasadnutí zastupiteľstva. A tak podporu v tejto oblasti získal v podstate už dopredu určený subjekt – Občianske združenie Bazén Piešťany, ktorý zo zákona na podnikanie ani nie je určený. Miestnemu podnikateľovi, ktorý chcel za pomoci mestských financií vytvoriť pracovné miesta, sa tak od mesta neušlo ani euro.

Plavecký bazén prevádzkovaný OZ Bazén Piešťany mesto dotuje hlavne pre zabezpečenie plaveckých športov v Piešťanoch. (Autor: th)

Radnica každoročne rozdeľuje z rozpočtu mesta na základe presne stanovených kritérií dotácie v rôznych oblastiach jej dotačného programu. V menšom či väčšom objeme peniaze putujú na šport, do sociálnej oblasti, kultúry, ale aj na kapitolu s názvom poskytnutie finančnej dotácie z rozpočtovej položky podpora zamestnanosti a podnikania. O dotáciu v tejto kapitole sa uchádzali dva subjekty: OZ Bazén Piešťany s požiadavkou na 50-tisíc eur a M. Klass, s. r. o., s požiadavkou na dotáciu vo výške 17 500 eur.

V rámci mestského zastupiteľstva však vystúpil zástupca eseročky M. Klass, Miloš Klčovský. „Ešte mestskou radou mi bola žiadosť o dotáciu zamietnutá s vysvetlením, že ide o komerčnú aktivitu. Preto sa vás pýtam: Aké má byť podnikanie, keď nemá byť komerčné? Ale občianskemu združeniu, ktoré nemôže podnikať a nemôže vykazovať zisk, financie v tejto dotačnej kapitole boli schválené,“ pýtal sa podnikateľ poslancov.

Ako ďalej dodal, jeho podnikateľský zámer, na ktorý žiadal podporu mesta, spočíva vo vytvorení kvalitných reštauračných služieb na železničnej stanici, ktorá je podľa neho jednou zo vstupných brán pre hostí do kúpeľného mesta. „Zamietnutie žiadosti ste zdôvodnili, že kapitola bola účelovo zriadená na podporu jediného subjektu, a to OZ Bazén Piešťany, čo považujem z vašej strany za drzosť. Mali ste to nazvať dotácia pre plavcov, a nie zavádzať ľudí, že je to určené na podporu podnikania,“ dodal Klčovský.

A ako dôvodová správa zamietnutia žiadosti eseročky M. Klass uvádza, táto kapitola dotácií je určená na akcie zamerané na opravu, údržbu a investície okrem opravy a údržby verejnoprospešného charakteru alebo opravy a údržby majetku mesta a podľa radnice v prípade subjektu M. Klass ide o komerčné podnikanie a nie o aktivitu verejnoprospešného charakteru.

Na tento problém v diskusii zareagovali aj poslanci. „V dotáciách je trochu rozpor v názve a v tom, na čo sú použité. Dobre vieme, na čo je určená táto kapitola. Možno do budúcnosti by sme sa mohli zamyslieť nad tým, že ju nazveme iným spôsobom,“ povedal na margo vzniknutej situácie Andrej Klapica. A tak jediný subjekt, ktorý dotáciu v oblasti podpora zamestnanosti a podnikania získal, je OZ Bazén Piešťany, a to v požadovanej sume 50-tisíc eur.

Pripomeňme si však dôvod a spôsob vzniku podpory plaveckým športom v Piešťanoch zahrnutej do dotačnej kapitoly podpora podnikania.

Nutnosť vyčleňovania financií vznikla, keď bazén vtedy v hoteli Sorea (v súčasnosti rehabilitačné centrum ADELI), ktorý slúži ako útočisko pre piešťanské plavecké športy, sa jeho vlastník rozhodol uzavrieť. V tom čase sa ponúkla možnosť bazén ako objekt prenajať a prevádzkovať ho samotnými plavcami.

Za týmto účelom ešte za čias primátorovania Miloša Tamajku vzniklo občianske združenie, ktorého členom sa stalo aj Mesto Piešťany. Pomoc mesta plaveckým športom spočívala vo finančnom vklade ako členský príspevok mesta v občianskom združení. Najvyšší kontrolný úrad pri svojej kontrole na radnici to však vyhodnotil ako nezákonný spôsob dotovania občianskeho združenia.

Preto sa následne vedenie mesta rozhodlo plaváreň spolufinancovať prostredníctvom dotačnej kapitoly, ktorú nazvalo „Dotácie na podporu zamestnanosti a podnikania“ a patričný objem financií v mestskom rozpočte bol vždy na tento jediný účel v mestskom rozpočte vyčleňovaný. Avšak názov dotačnej kapitoly môže byť pre nezasvätenú verejnosť zavádzajúci. To sa nakoniec aj reálne ukázalo pri poslednom prideľovaní mestských financií a podnikateľ, ktorý o podporu žiadal, sa zamietnutím cíti byť diskriminovaný na úkor plavcov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund