Mozart odišiel pred 230 rokmi, zahrajú na jeho počesť

Koncert venovaný jednému z najznámejších skladateľov hudby, Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, bude súčasťou 66. music festivalu Piešťany. Odohrá ho Moyzesovo kvarteto v stredu 9. júna o 19.00 h v malej sále Domu umenia. Program nesie príznačný názov – Mozart.

foto: archív DUP

Koncert Moyzesovho sláčikového kvarteta a jeho hostí je venovaný 230. výročiu úmrtia jedného z najväčších skladateľov hudobnej histórie Wolfganga Amadea Mozarta a jeho komornej tvorbe. Medzi hudobníkmi sa predstaví Jozef Horváth – 1. husle, František Török – 2. husle, Alexander Lakatoš – viola, Ján Slávik – violončelo, ale aj hostia ako harfistka Katarína Turnerová, flautista Cyril Šikula, klarinetista Jozef Eliáš, a napokon na hoboj zahrá Matúš Veľas.

Program je zostavený z diel ako Divertimento D dur K.V. 136 pre sláčikové kvarteto, zaznie tiež Kvarteto F dur K.V.370 pre hoboj, husle, violu a violončelo, Kvarteto D dur K.V.285 pre flautu, husle, violu a violončelo, Kvinteto A dur K.V.581 pre klarinet a sláčikové kvarteto. Ako posledné si diváci budú môcť vypočuť Adagio a Rondo c mol K.V. 617 pre harfu, flautu, hoboj, violu a violončelo. Moyzesovo kvarteto je od svojho založenia na Konzervatóriu v Bratislave v roku 1975 jedným z najvýznamnejších komorných zoskupení na Slovensku. Členovia kvarteta sú absolventmi VŠMU v Bratislave, v štúdiách pokračovali na Hochschule für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Štyridsať rokov bol primáriom Moyzesovho kvarteta Stanislav Mucha, od roku 2016 je ním Jozef Horváth. Tento rok  oslavuje Moyzesovo kvarteto svoje 46. výročie založenia. V posledných dvoch rokoch nahralo dve CD s tromi sláčikovými kvartetami J. N. Hummela a CD s tromi sláčikovými kvartetami Vladislava Šarišského.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav