Kostol namiesto schátranej školy na Trajane nepostavia, vznikne tam oddychová zóna

Z kostola namiesto schátranej základnej školy na piešťanskom sídlisku Adam Trajan nič nebude. Podľa slov primátora Petra Jančoviča nemá na to katolícka cirkev peniaze. Vyvrátil tým fámy zverejnené na niektorých piešťanských spravodajských weboch. Mesto naďalej pokračuje v zámere, ktorý schválili mestskí poslanci, a po zbúraní objektu niekdajšej základnej školy ju nahradí parková zeleň a lavičky.

Už viac ako desať rokov sa o búraní objektu niekdajšej školy len diskutuje. (Autor: Supa)

Pred časom rozprúdila facebookovú scénu informácia z piešťanského spravodajského webu, kde sa objavila ničím nepodložená domnienka, že po zbúraní niekdajšej 8. základnej školy na sídlisku Adam Trajan by ju mohol nahradiť nový katolícky svätostánok. V tomto duchu sa na poslednom mestskom zastupiteľstve niesla aj otázka poslanca Matúša Kromholca smerom k vedeniu radnice, či sa tieto informácie zakladajú na skutočnosti.

Primátor Peter Jančovič poslancovi vysvetlil, že ak by aj k úvahe o náhrade súčasného schátraného objektu inou stavbou prišlo, takýto zámer by bol spätý i s nákladmi investora na odstránenie súčasného objektu. A ako ďalej primátor objasnil, aj tento zámer nakladania s mestským majetkom by museli najprv schváliť poslanci. „Podľa informácií od trnavského arcibiskupa cirkev nemá finančné prostriedky na výstavbu nového kostola v Piešťanoch,“ dodal Jančovič.

Na to reagoval poslanec Martin Cifra, že ak by sa táto diskusia odohrávala v bode programu, kde by bolo možné prijať poslanecké uznesenie, určite by navrhol, aby jednoznačne a bez akýchkoľvek následných pochybností poslanci deklarovali ich zámer zbúrať objekt a vybudovať na tomto mieste oddychovú zónu, nie ďalšiu stavbu. Cifra sa zároveň u vedenia radnice informoval, v akom štádiu realizovania je zámer zbúrania školy, ktorý poslanci v rámci schvaľovania rozpočtu mesta pre rok 2021 odobrili. „Je to v prípravnom procese vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže na odstránenie stavby a rekultiváciu priestoru,“ informoval zastupiteľstvo primátor.

O zbúraní objektu niekdajšej školy na Trajane sa v zastupiteľstve diskutuje už viac ako desať rokov. Poslanecké uznesenia, ktoré radnicu zaväzovali objekt predať či hľadať zmenu účelu stavby, sa vždy ukázali ako nerealizovateľné, nakoľko by radnica najprv musela za verejné prostriedky budovu zrekonštruovať.

Poslanci ešte do rozpočtu pre rok 2015 naplánovali financie na zbúranie školy. Následne sa však zmenilo vedenie mesta i obsadenie mestského zastupiteľstva a konečné riešenie tejto škaredej bradavice uprostred najväčšieho piešťanského sídliska sa na štyri roky zaseklo a utopilo v nič neriešiacich diskusiách poslancov a v nereálnych predstavách o zmene účelu stavby na charitu či komerčné priestory.

Návrat k viac ako desať rokov starej myšlienke objekt zbúrať prišiel tak až po ďalšej zmene vo vedení mesta a opätovnej zásadnej obmene poslancov vo voľbách v roku 2018. Poslanci v závere minulého roku spolu s vedením radnice vyčlenili a schválili 170-tisíc eur do rozpočtu mesta pre rok 2021 na zbúranie školy a následnú revitalizáciu sídliskového vnútrobloku s lavičkami a parkovou zeleňou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea