Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je utorok 8. júna. Tento deň je Dňom najlepších priateľov a Medzinárodným dňom oceánov. Meniny má Medard.

Foto: am

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame ojedinele, no vzťahuje sa na nich pranostika o počasí. Medardovia vedia čo chcú. Je to muž odriekania, často obdarený pozoruhodnými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan a to naznačuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa iba po prudkom náraze. Sú málo ovplyvniteľní, lebo majú v sebe silu, ktorá ich zároveň ovláda a podmieňuje. Takmer sme v pokušení povedať, že stojíme zoči-voči takej mravnosti, aká už ani neexistuje. Očarúvajú a strhávajú bez toho, aby porušili slobodnú vôľu blížnych, alebo sa im núkali za vzor. Máme do činenia so vzácnymi ľuďmi, ktorí sú silní, múdri a sú pozoruhodne bohatou osobnosťou. Ich zdravie je zvyčajne vynikajúce, lebo raz a navždy sa rozhodli, že ak majú naozaj niečo urobiť, niet času byť chorým. Ich obľúbené farby sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranne kamene ametyst a smaragd.

V psom kalendári oslavuje meniny Agustus, Lex, Mimi.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 6690/77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Podujatia

DOM UMENIA

Sprievodné podujatia 66. mfP:

4. 6. – 29. 8.

PRIEKOPNÍCI SÚČASNEJ OPERY

Juraj Martvoň a Anna Martvoňová

Dokumentárna výstava venovaná manželom Jurajovi (barytón) a Anne (soprán) Martvoňovcom, ktorí patrili od polovice päťdesiatych do polovice sedemdesiatych rokov 20. storočia k profilovým členom operného súboru Slovenského národného divadla. Dom umenia Piešťany výstavu uvádza pri príležitosti 100. výročia narodenia Juraja Martvoňa.

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.


4. 6. – 29. 8.

TANEČNÁ KOZMOPOLITKA

Alica Pastorová-Flachová

Dokumentárna výstava venovaná významnej osobnosti tanečného baletného umenia – Alica Pastorová-Flachová, ktorá po ukončení aktívnej tanečnej kariéry bola význačnou a v zahraničí rešpektovanou dramaturgičkou baletu SND.

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.


4. 6. – 13. 8.

AKADEMICKÝ MALIAR PROF. ĽUDOVÍT HOLOŠKA

Maľba, kresba

Autorská výstava akademického maliara prof. Ľudovíta Hološku, pri príležitosti odovzdávania Ceny Fondu výtvarných umení 2020 laureátovi za významný prínos v oblasti výtvarného umenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín