Starostlivosť o úrodu počas leta – hnojivá, zavlažovanie aj prípravky proti burine

  • Inzercia
  • 7. júna 2021, 19:00

Letné obdobie znamená vyššie teploty, viac svetla, slnka, ale aj sucha či naopak prívalových búrkových dažďov. To všetko vplýva aj na rastliny, ktoré sa prispôsobujú vonkajšiemu prostrediu a menia svoje nároky. V tomto extrémnom ročnom období je preto veľmi dôležité zabezpečiť prísun správnych živín.

Zdroj obrázka 1: PopTika / Shutterstock.com

Zbystriť by ste mali, ak vlastníte záhradu s úžitkovými či okrasnými rastlinami, ale aj vtedy, ak ste nadšeným pestovateľom izbových rastlín. Už v jarných mesiacoch by ste mali myslieť na to, aby ste svojej zeleni zabezpečili správne hnojivá. Počas leta je základom najmä výdatné zavlažovanie a ochrana pred slnkom.

K rôznym typom rastlín však treba pristupovať iným spôsobom. Niektorým stačí menej vody, iné sú odolnejšie voči priamemu slnečnému žiareniu alebo sú menej náročné na živiny.

Stromy

Vďaka svojim rozvetveným koreňom a korunám si stromy v lete poradia aj bez mimoriadneho zavlažovania. To isté platí aj pri hnojive, ktoré stačí stromom dodávať dvakrát ročne. Môžete ho pokojne aplikovať aj v lete. Pri stromoch bez plodov vyberáme pre podporu rastu hnojivo s vysokým obsahom dusíka. Ovocným stromom doprajeme špecifické najmä granulované hnojivá pre konkrétny druh dreviny. 

Kvety

Kvety si v lete vyžadujú viac starostlivosti. Najmä tie záhradné, ktoré sú vystavené priamemu slnku a všetkým extrémom počasia. Budú potrebovať dostatok vlahy a v niektorých prípadoch aj ochranu pred priamym slnkom. Tú môžete dosiahnuť špeciálnym alebo provizórnym tienidlom či sprejom s ochranným olejom. 

Keďže ide o nekonzumné rastliny, pokojne vyberáme anorganické hnojivá s nižším obsahom dusíka a zložkami podporujúcimi tvorbu kvetov. Hnojivá s postupným uvoľňovaním sa o vaše kvety dokážu postarať aj na niekoľko mesiacov. Sú síce drahšie, ale v špeciálnych akciách či pri nákupe väčšieho balenia môžete dostať zaujímavé zľavy.

V ponuke sú aj špeciálne hnojivá na konkrétny druh kvetín. Tie sú vhodné aj pre izbové rastliny, ktorým vo vnútri ľahko vytvoríte ideálne podmienky a stačí im dodať už len živiny v správnych dávkach.

Trávnik

Ak pestujete okrasný trávnik, určite by ste mali vedieť, akým spôsobom a v akom ročnom období ho kosiť. To je dôležité pre jeho farbu aj hustotu. Zelený koberec vystavený v lete priamemu slnku si jednoznačne vyžaduje veľa vlahy. Živiny dodávame špeciálnymi trávnikovými hnojivami, ktoré obsahujú všetky potrebné zložky. Veľmi dôležité je najmä presné dávkovanie, rovnomernosť a tiež striedanie hnojív podľa ročných období.

V prípade, že vašu trávnatú plochu napáda burina, ideálnou zbraňou je postrek. Dajte si však pozor, prípravky proti burinám sa delia na totálnealebo selektívne herbicídy. Na trávniky používajte výlučne tie selektívne herbicídy pre konkrétne buriny. Ich zoznam nájdete na obale či etikete. Postrek totálnym herbicídom totiž ničí všetko, čo zasiahne. Vhodný je napr. na čistenie chodníkov od machov, nikdy nie na trávnik.

Bylinky

Týmto rastlinkám, ktoré pestujeme výlučne pre ich liečivé alebo aromatické účinky, stačí v podstate dobre zavlažená a bohatá pôda. Ak je to možné, hnojivám sa vyhýbame alebo používame výlučne organické hnojivá či hnojivá určené pre bylinky. Tie však potrebujú najmä špecifické náročné druhy bylín, ktoré pestujeme v menších nádobách či kvetináčoch.

Zelenina

Hnojiť by ste mali predovšetkým na jar, a to organickými dusíkatými zložkami. Na jeseň však dusíkaté hnojivá vynechajte. Ideálnou voľbou je vyberať hnojivá určené pre konkrétne druhy rastlín. V letných mesiacoch zelenina zvláštne dohnojovanie nepotrebuje. Jednotlivým druhom zabezpečte čo najlepšie tepelné a svetelné podmienky, zavlažujte, chráňte pred spálením od slnečných lúčov.

Zdroj obrázka 1: PopTika / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: Savanevich Viktar / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav