Bylinkárka radí: Agát podporuje trávenie

  • Bylinkárka radí
  • 7. júna 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví agát biely.

Pri agáte zbierame iba kvet, stonky sú jedovaté. (Autor: commons.wikimedia.org)

Domovinou agátu bieleho (Robinia pseudoacacia) je Severná Amerika. Do Európy sa dostal približne v 16. storočí. Agát rastie na slnečných miestach a u nás sa mu dobre darí. Dorastá do výšky 20 až 25 metrov, hlavný koreň dosahuje dĺžku až 15 m. Z bočných koreňov, ktoré rastú plytko pod zemou, vyháňa veľa odnoží, vďaka ktorým sa veľmi rýchlo rozširuje. Koruna stromu je rozložená, kmeň má sivú, rozpukanú borku. Vajcovité nepárno perovito zložené listy vyrastajú zároveň s visiacimi strapcami bielych kvetov, ktoré krásne voňajú. Kôra agátu bieleho je jedovatá. Plody sú veľké hnedé struky s hnedými fazuľkovitými semenami.

Agát biely kvitne v máji až v júni. Kvet obsahuje flavónové glukozidy robín a kacín, silice, asparagín, malé množstvo organických kyselín, éterické oleje, menšie množstvo antokyanidov, tanín, albumíny, karotín, cukry a iné. Zbieram len kvet bez stopiek, lebo tie sú jedovaté. Je veľmi chúlostivý na sušenie, preto ho suším v tenkých vrstvách. Pre jeho dobrú chuť a vôňu ho používam v čajových zmesiach. Vhodný je pri slabej filtračnej schopnosti obličiek sprevádzanej zápalom močových ciest. Zlepšuje látkovú premenu a pomáha pri reumatických ťažkostiach. Podporuje tvorbu enzýmov na zlepšenie trávenia bez toho, aby sa zvyšovala chuť do jedla.

Používam ho aj pri žalúdočných ťažkostiach, pri zvýšenej kyslosti žalúdka, pri gynekologických problémoch. Starí včelári hovoria, že agátový med je vhodné užívať pri problémoch so srdiečkom a cievami. Agát má žlčopudný a protibolestivý účinok.

Zbieram len kvet bez stopiek, stopky a kôra sú jedovaté.

Čaj z agátových kvetov

Potrebujeme: 1 ČL agátových kvetov bez stopiek, 2 dl vody

Postup: 1 ČL kvetov zalejeme 2 dl vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Dva týždne pijeme, týždeň prestávka, a toto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný pri ťažkostiach s trávením, pri slabej filtračnej schopnosti obličiek, pri gynekologických ťažkostiach a zápaloch močových ciest.

Víno na srdiečko a cievy

Potrebujeme: 150 g čerstvých agátových kvetov bez stopiek, 1 l vína

Postup: 150 g kvetov dáme do sklenej nádoby, zalejeme 1 l kvalitného prírodného vína a uzavrieme. Víno môžeme použiť biele alebo červené. Necháme tri dni odstáť, občas pretrasieme. Prefiltrujeme cez gázu. Užívame 1/2 dl ráno nalačno.

Sirup

Potrebujeme: 1 kg čerstvých agátových kvetov bez stopiek, 2 kg kryštálového cukru, 2 l vody, 1 citrón

Postup: Asi do 5 l hrnca dáme vodu a kvety agátu. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 15 minút. Počas varenia stále premiešavame. Potom odstavíme a lúhujeme. Po ôsmich hodinách precedíme a kvietky ešte dobre vylisujeme, do odvaru pridáme cukor, na kolieska pokrájaný citrón a varíme na miernom ohni za občasného miešania, až pokiaľ sirup nezhustne. Keď je dostatočne hustý, odstavíme, vyberieme citrón, nalejeme do fliaš a dobre uzavrieme. Uskladňujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste. Sirup čo najskôr spotrebujeme, je vhodný aj na denné použitie, môžeme ho riediť vodou a piť od smädu.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana