Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 6. júna 2021, 17:08

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, kam skôr? „Papinov hrniec“ kultúrnych udalostí praská pod tlakom nedočkavých, hudbychtivých poslucháčov, ale aj do kúta nepredvídanými udalosťami zahnaných organizátorov. Hlavnou témou stretnutí, rozhovorov osobných či na Skype, odkazov a esemesiek je otázka kam a kedy… Plány krátkodobé alebo dlhodobé, ale konečne plány. Sny a želania byť niekde spolu so svojimi blízkymi, priateľmi, známymi a znovu zažívať, podeliť sa, čerpať, tešiť sa a žiť „normálny“ život.


Jano Babič (Autor: red)

Silný je aj psychický tlak kreatívnych ľudí po sebarealizácii. Sedenie „za pecou“ je ubíjajúci stav bez ohľadu na druh a zameranie profesie alebo činnosti. Nielen z titulu obživy a úhrady zloženiek, ale ešte dôležitejšia je nutnosť kontaktu, pri ktorom sa podelím o názor, skúsenosť, zážitok, poprosím o radu, pochválim sa dlho očakávaným dátumom – a už vieme, bude to dievčatko. Umelec bez realizácie je neslobodný človek. Nachádza sa v priestore, ktorý tvorí jeho vnútorný, úzky, tesný tunel jeho predstáv. 

Zažili sme viac než rok opatrení, obmedzení, obáv, kultúrnych suchôt, vydýchaného vzduchu uzavretých priestorov, skrývania sa za rúškom. Áno, svet už nebude ako predtým. Ale je na nás, ako si ho usporiadame k našej spokojnosti. Predovšetkým nech je ten rok pre nás všetkých veľkým poučením. Nebezpečenstvu nie je koniec a len nerozumný človek urobí tú istú chybu dvakrát.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany mapujú džezové aktivity doma i vo svete. Festival Konvergencie je venovaný tvorbe Astora  Piazzolla a bol presunutý z februára na máj. Od 31. mája pokračuje koncertmi Chamber Jam Quintet, Hora cero, Concierto para quinteto, Slovenské tango v podaní orchestra Bratislava Hot Serenaders. V dňoch 11. a 12. júna sa v Europarku Púchov uskutoční festival Yes2Jazz Fest, na ktorom vystúpia hudobníci z celého Slovenska a z Čiech. V Lučenci sa siedmy ročník festivalu Jazzové Lístie uskutoční od 18. do 19. júna v kine Apollo. Bratislava sa zmení na mesto saxofónov. Saxophonia Bratislava aj tento rok prináša okrem kurzov dva verejné koncerty 11. a 13. júna.

Nový album Prometheus – vychádza album českej klaviristky Nikoly Bókovej, tretí album klaviristky a skladateľky je tu len rok po predchádzajúcom albume Unravel a dva roky po debutovom Inner Place, za oba bola nominovaná na Cenu Anděl. Freda Payne, americká džezová legenda, naspievala čerstvú novinku pod titulom Let There Be Love vo vydavateľstve The Sound of L.A. v máji.

O tom všetkom sa dozvieme viac v relácii Podoby džezu v nedeľu o 20:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava