Mladí maliari v Kaštieli Moravany

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 6. júna 2021, 00:01

Kaštieľ Moravany otvoril tohtoročnú sezónu výstavou DiploMAL 2020, ktorá predstavuje diplomové práce absolventov maľby z troch najvýznamnejších slovenských umeleckých vysokých škôl. Na vernisáž sa už tradične prišlo pozrieť množstvo milovníkov umenia z celého Slovenska. Výstava potrvá do 20. júna.

O vernisáž novej výstavy bol tradične veľký záujem aj po náročnom pandemickom roku. Výstava DiploMal 2020 otvorila tohtoročnú sezónu. (Autor: Juraj Sedlák/Kata Sedlak )

Absolventi maľby ročníka 2020 bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení, banskobystrickej Akadémie umení a košickej Fakulty umenia na Technickej univerzite nemali možnosť z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie vystaviť svoje diplomové práce pre verejnosť. A tak sa na to podujal Kaštieľ Moravany a vo svojich útrobách predstavuje verejnosti diela najmladšej generácie našich maliarov. Od roku 2017 sa pomaly rekonštruuje, ale zároveň vytvára netradičnú výstavnú príležitosť.

Milovníkov umenia zaujali najmä absolventi Akadémie umení v Banskej Bystrici. Toto sú maľby Magdalény Masárovej z ateliéru akademického maliara, profesora Ľudovíta Hološku.

Výstava DiploMAL 2020 je výberom z diel od približne 20 umelkýň a umelcov, ktoré sú sondou do ich vizuálneho sveta. Ide o veľmi rôznorodú prehliadku tém a maliarskych štýlov. Mnohých zúčastnených zaujali najmä absolventi banskobystrickej školy. Výstavu si môžete pozrieť každý piatok a počas víkendov od 10.00 do 18.00 h až do 20. júna.

Nová atrakcia v anglickom parku kaštieľa. Určená je pre deti od 3 do 12 rokov a výťažok z prenájmu elektrických štvorkoliek a motokár je určený na obnovu kaštieľa.

Detská atrakcia v anglickom parku

Od júla do septembra je tu naplánovaný tretí ročník medzinárodnej umeleckej výstavy Artrooms Moravany 3, ktorej témou je budúcnosť kolesa. Sprístupnený je už aj anglický park, na jeho obnovu získal kaštieľ dotáciu od Trnavského samosprávneho kraja a postupne sa revitalizuje. Na deti tu čaká zaujímavá atrakcia – vozenie sa na elektrických štvorkolkách a motokárach na najkrajšom detskom okruhu na Slovensku. Každou jazdou prispejete na obnovu kaštieľa, o ktorú sa jeho majitelia – manželia Vydrovci – vehementne snažia predovšetkým zo svojich vlastných zdrojov.

Vystavujúci mladí maliari a ich pedagógovia a obnovovatelia Kaštieľa Moravany pohromade.

Kaštieľ otvárajú verejnosti a umeniu, čo je na slovenské pomery nevídané. Je to síce beh na dlhú trať, ale posun a napredovanie v rekonštrukcii kaštieľa, ktorý zachránili doslova v hodine dvanástej, je vidno aj po pandemickom roku. Dokončuje sa oprava poškodených častí strechy a najviac poškodenej časti fasády. V interiéri boli odkryté pôvodné omietky, vymieňajú sa okná a prebieha obnova kaplnky.

Rekonštrukcia kaštieľa zároveň poskytuje netradičné výstavné priestory. 

Priestor pre živú kultúru

Súčasné aktivity v kaštieli nadväzujú na jeho históriu, keď roky slúžil ako domov slovenských výtvarných umelcov a architektov pod vedením Slovenského fondu výtvarných umelcov, reflektujú však aj súčasné dianie na umeleckej scéne a chcú dávať priestor predovšetkým živej kultúre. Neodmysliteľne k tomu patrí aj podpora mladých začínajúcich výtvarníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav