Do elektrárenskej Záhrady vedomostí pribudol staručký generátor aj pergola

Exteriér Elektrárne Piešťany je opäť o čosi bohatší. Záhradu vedomostí sa tamojšiemu tímu podarilo vybaviť 102-ročným exponátom, ktorý ľahko mohol skončiť v šrote. Vyrastá aj „zelená“ pergola, na ktorú sa podarilo získať peniaze z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja.

Najnovší elektrárenský exponát má 102 rokov. (Autor: archív Kataríny Hallovej)

Do záhrady vedomostí uprostred mája pribudol generátor značky Siemens, ktorý pochádza ešte z roku 1919. Ide o podobný model s podobným rokom výroby, ako boli generátory, ktoré sa používali priamo v piešťanskej elektrárni po dostavbe generátorovej haly.

„Tento nám priviezli z Hlohovca. Išlo o spoluprácu s viacerými zainteresovanými stranami, medzi nimi boli aj bývalí pracovníci Západoslovenskej energetiky, a prevoz zabezpečili pracovníci Západoslovenskej distribučnej. Pred vystavením bolo generátor potrebné ošetriť a opatriť novým náterom,“ uviedla Katarína Hallová, programová riaditeľka Elektrárne.

Ak by takmer päťtonový generátor nenašiel miesto v Piešťanoch, pravdepodobne by putoval do šrotu rovnako ako dva staré transformátory. Veci však vďaka niekoľkým ochotným a obozretným ľuďom dostali druhú šancu nadchnúť okolie, tentoraz ako exponáty. V Elektrárni sa pritom už dávnejšie zaoberali myšlienkou vystaviť viac exponátov z histórie elektrikárskeho povolania, takže preniesť expozíciu aj do priestorov záhrady bol nápad, ktorý ich nadchol.

Okrem exponátov sa návštevníci budú môcť tešiť aj na letné komunitné či vzdelávacie podujatia. Tento rok už im bude tieniť nová pergola, ktorá bude realizovaná s tzv. zelenou strechou – výsadbou rastlín typu sedum. Nová exteriérová učebňa už vyrastá, čoskoro jej pribudnú screenové steny a najmä zelená strecha.

A napokon niekoľko dní dozadu Elektrárňa získala aj grant Trnavského samosprávneho kraja na osvetlenie záhrady, ktoré by malo pribudnúť do začiatku prázdnin.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea