Na Brezovej ulici vybudovali náučný včelársky chodník

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. júna 2021, 00:01

Ak vás akékoľvek plány a povinnosti zavedú na Brezovú ulicu v Piešťanoch, vedzte, že sa tam budete mať na čo dívať. Ba dokonca sa môžete aj vzdelávať, pretože pozdĺž areálu Strednej odbornej školy záhradníckej je novoinštalovaný náučný včelársky chodník. Nachádza sa na ňom mnoho zaujímavých a hodnotných informácií.

Informácie o živote včiel sú osadené pozdĺž areálu záhradníckej školy. (Autor: am)

Náučný chodník tvoria tabule plné faktov a zaujímavostí o včelárskom svete. Nainštalovali ho pri príležitosti Svetového dňa včiel, pričom na jeho výrobe sa podieľali šikovné ruky členov včelárskeho krúžku pri záhradníckej škole. Ten vedie včelmajster Pavol Ištván. „Pozývame všetkých na prehliadku včelárskeho chodníka, kde ľudia môžu získať informácie o procesoch, ktoré sa dejú vo včelstvách a o produktoch, ktoré nám včely poskytujú,“ uviedol Ištván s tým, že chodník má slúžiť všetkým, má informovať a vzdelávať. Vznikol aj vďaka finančnej podpore Rotary klubu a Trnavského samosprávneho kraja. S tabuľami zasa pomohol riaditeľ Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici, Pavel Fiľo.

Ak sa teda vydáte na Brezovú ulicu, dozviete sa, prečo sú včely dôležité, ako pracujú, alebo i to, akým spôsobom môžu ich produkty priaznivo pôsobiť na ľudí. Ak vás téma zaujme natoľko, že by ste sa chceli dozvedieť o včelách ešte viac, môžete sa prihlásiť do krúžku pri záhradníckej škole, a to bez ohľadu na vek.

Učiť sa však treba neustále. „V každom včelstve je niečo nové, v každej doline sa včelári inak starajú. Nie každá línia včiel sa chová rovnako. Kým sa to včelár naučí a vybáda to, akurát umrie,“ povedal Ištván so smiechom.

V súčasnosti sa o nutnosti pomôcť včelám hovorí čoraz častejšie. „Cítiť veľký tlak chémie, nám vlani padlo 51 rodín. Včely boli asi tri týždne po repke otrávené. Z 30 uličiek, ktoré obsadzovali, spadli na 10. Ešte sa nám podarilo im trochu pomôcť, čiže do jesene vydržali, ale zaviečkovali si jesenné zásoby a padli,“ prezradil včelár. Pomôcť sa im dá kŕmením, čo minulý rok včelári museli robiť aj pre nepriaznivé počasie. Napríklad v čase kvitnutia agátu pršalo, čiže si včely nedoniesli žiadny nektár.

Tento rok je v čase agátu zasa mimoriadne zima. Počasie je ale celkovo veľmi neprajné. „My spravíme všetko, čo je v našich silách. Ale keď raz nie je počasie… je to jednoducho ďalší faktor, ktorý život včiel ovplyvňuje,“ doplnil Ištván a dodal, že včelár by nemal dopustiť, aby mu včelstvá hladovali. A aby mali včely dostatok pestrej potravy, občianske združenie Ľudia včelám, ktoré Ištván vedie, vysádza aj takzvané pokusné horské lúky s nektarodajnými rastlinami.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav