Indiánske ihrisko sa pomaly vracia: Inčučune stavajú nový plot

Ak ste v uplynulých dňoch šli okolo miesta, kde sa za dreveným plotom desaťročia nachádzalo indiánske detské ihrisko Inčučuna, iste ste si všimli nový stavebný ruch, ktorý v lokalite zavládol. Plocha, ktoré posledné mesiace slúžila ako verejná zeleň, opäť dostane podobu ihriska.

Plochu bude lemovať nový plot. Foto: Supa

Obľúbené detské ihrisko Inčučuna bolo podľa niekdajšieho vyjadrenia piešťanskej radnice odborníkmi vyhodnotené ako nebezpečné a z hľadiska bezpečnosti na prevádzku nevyhovujúce. Pracovníci Služieb mesta Piešťany z neho preto ešte 13. augusta 2020 odstránili a odviezli drevené prvky.

I keď história ihriska sa začala písať ešte v minulom storočí, tieto spomínané prvky stáli po poslednej obnove na Potočnej ulici necelých 20 rokov. „Detské ihrisko s motívom indiánskeho tábora sme postavili v Piešťanoch roku 2001 a odvtedy patrí k obľúbeným miestam na hru,“ uvádza na svojej webovej stránke vtedajší zhotoviteľ. Zosumarizoval aj hracie prvky, ktoré v Piešťanoch osádzal. V Inčučune teda bolo pieskovisko, reťazové hojdačky, pružinové hojdačky – koníky, váhadlové hojdačky, závesné hojdačky – kajaky, reťazová preliezka s rebrinami, veže a kolotoč s koníkmi. Táto obnova sa spomína aj v mestskej kronike, ktorá o roku 2001 hovorí slovami, že sa v tom čase „obnovila väčšina detských ihrísk (napr. „Inčučuna“ pri potoku Dubová)“.

Neskôr po tom, čo služby mesta odstránili hracie prvky, dali preč i drevený plot. Priestor detského ihriska Inčučuna tak bol od 18. septembra 2020 voľne prístupná verejná plocha. Radnica už vtedy sľubovala, že s obnovou sa začne tento rok (2021), pričom na mieste nevznikne žiadna iná výstavba, len nové a modernejšie detské ihrisko so zachovaním motívu indiánskej osady.

A v uplynulých dňoch sa i rozbehol na Potočnej stavebný ruch. V tejto fáze sa podľa radnice ešte „odstraňujú pozostatky starého oplotenia a realizuje sa nové oplotenie. Súčasťou prác je aj osadenie novej dvojkrídlovej a jednokrídlovej brány, demontáž a znovuosadenie totemu do centrálnej časti ihriska. V ďalšej etape sa budú do ihriska montovať nové hracie prvky.“ Radnica dodáva, že cena za realizáciu je 33 275 eur.

Na ihrisko teda budú inštalované nové hracie prvky s indiánskou tematikou, pričom keramický totem, nachádzajúci sa na okraji plochy, ktorý bol súčasťou ihriska dlhé desaťročia, má byť zreštaurovaný a umiestnený do stredu ihriska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav