Radnica nebude za letné terasy vyberať od podnikateľov poplatky do konca roka

Na poslednom piešťanskom mestskom zastupiteľstve poslanci prerokovávali aj návrh poslanca Jaroslava Rybárika, ktorý by odpustil daň za záber verejného priestranstva gastroprevádzkam do konca augusta. Avšak na základe návrhu poslankyne Ivety Babičovej sa táto úľava pre podnikateľov nakoniec rozšíri až do konca tohto kalendárneho roka.

(Autor: am)

V klimatických podmienkach Piešťan sú terasy prevádzkované ešte aj v septembri a októbri. Podnikatelia v gastronómii majú pre covid v tržbách najväčšie výpadky. Naším cieľom je im pomôcť a udržať ich pri tomto podnikaní. Preto si myslím, že by sme im poplatky mali odpustiť až do konca roka,“ navrhla zastupiteľstvu Iveta Babičová.

Návrh poslanca Jaroslava Rybárika na dočasnú úpravu Všeobecne záväzného nariadenia o dani za užívanie verejného priestranstva na území mesta Piešťany, rozšírený o návrh Babičovej tak, aby boli podnikatelia oslobodení od poplatku za záber verejného priestranstva nielen do konca leta, ale až do konca tohto roka, poslanci jednohlasne schválili.

Dopad na príjmovú časť mestskej pokladne pre túto úľavu bude mínus 34 149 eur, avšak ako poznamenala Babičiová, strata príjmov pre mesto nie je taká dramatická, ako je naopak potrebná pomoc prevádzkovateľom terás v Piešťanoch.

Podnikatelia v bežnom roku platia mestu za umiestnenie prevádzky alebo exteriérového sedenia pred kaviarňou, reštauráciou alebo pohostinstvom v období od 1. mája do 30. septembra 0,22 eur za štvorcový meter na deň v centre mesta a 0,12 eur v okrajových častiach.

Mimo letnej prevádzky od 1. októbra do konca apríla platia prevádzkovatelia za svoje terasy v srdci mesta 0,12 eur a mimo centra 0,06 eur na deň za štvorcový meter. Počas minuloročnej letnej sezóny bolo na území Piešťan 34 terás.

Obdobnú úľavu mesto prijalo aj vlani, trvala však od 15. júla do 15. októbra. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav