Poľovníci aj turisti potrebujú v horách kvalitnú výbavu

  • Inzercia
  • 2. júna 2021, 09:00

Piešťanský región je okrem iného známy aj úspešnými a nadšenými poľovníkmi, ktorí sa starajú o prírodu, prežitie lesnej zveri, jej monitorovanie aj reguláciu počtov niektorých premnožených druhov. V tejto oblasti sú to najmä muflóny, jelene, srnčia zver, nutrie a pod.

Zdroj obrázka 1: Bo Farley / Shutterstock.com

S príchodom príjemnejších teplých dní sa bude prírodou túlať nielen viac poľovníkov, ale aj turistov, cestovateľov, fotografov a iných milovníkov divočiny. Mrazy sú už síce dávno preč, ale ani teplé jarné a letné mesiace ešte neznamenajú, že sa s nami počasie nemôže nepekne zahrať.

Dobré poľovnícke vybavenie do terénu je dnes už vyhľadávané nielen poľovníkmi, ale aj inými nadšencami, ktorí si obľúbili tento tradičný štýl. Niet sa čomu čudovať, kvalitná výbava má totiž funkčné aj estetické kvality. Pozrime sa teda na to, čo by nemalo chýbať vo výbave žiadneho poľovníka či horára v letných mesiacoch.

Funkčné oblečenie

Našťastie ani poľovníci už dnes nemusia nosiť tak ťažkú a nepohodlnú rovnošatu ako kedysi.Poľovnícke oblečenie síce stále spĺňa základné farebné kritéria tradičnej zeleno-hnedej, ale materiály sú už celkom iné.

Počas bežných letných dní v hore vám stačí aj obyčajné či funkčné tričko, kvalitné dlhé alebo krátke nohavice a na škodu nebude ani čiapka, ktorá vás môže chrániť pred priamym horským slnkom či prípadnými prehánkami.

Každý správny poľovník aj turista však počíta s tým, že počasie v horách je v lete veľmi vrtkavé a behom niekoľkých minút sa z krásneho dňa môže vyvinúť búrková supercela. Preto by ste mali mať aj počas tých najteplejších dní so sebou náhradné či o niečo teplejšie oblečenie, ktoré vás ochráni pred nepriazňou počasia.

Dobré vybavený batoh

Aby ste si dodatočný odev, jedlo, pitie a iné vybavenie, ktoré do hôr na turistiku, lov či na prácu potrebujete, mohli so sebou pohodlne odniesť kamkoľvek, rozhodne potrebujete kvalitný a dobre vybavený batoh či ruksak, ktorý má dostatok priečinkov a vreciek.

Myslite však na to, že aj keď je veľmi dôležité pred cestou do prírody myslieť na všetky negatívne scenáre, nevláčte so sebou zbytočnosti, aby ste sa príliš nezaťažovali. To platí najmä pre nepoľovníkov a tých začínajúcich menej skúsených turistov, ktorí by mohli takto zle odhadnúť svoje sily a schopnosti.

Pevná obuv

Nech sa už v lete oblečiete akokoľvek, nič nie je nebezpečnejšie ako zlá, nevyhovujúca či nekvalitná obuv v horách. Okrem toho, že si takto môžete skomplikovať celú cestu tam aj späť, hrozí aj riziko nepríjemného zranenia.

Správna turistická a poľovnícka obuv do ťažkého terénu je vysoká minimálne tak, aby obopínala vaše členky, pevná, nepremokavá, odolnáa s kvalitnou podrážkou, ktorá vás podrží na každom povrchu. V lete, samozrejme, nemusíte myslieť na tzv. mačky, ale nie je na škodu mať pripravené napr. gumáky, pretože dažde a búrky v týchto mesiacoch nie sú ničím výnimočným.

Pršiplášte a pláštenky

A keď sme už pri dažďoch a búrkach, musíte s nimi v horách počítať prakticky každý deň. Práve tam totiž bývajú lejaky najintenzívnejšie a často aj najnebezpečnejšie. Určite viete, že počas búrky sa nesmiete ocitnúť na odkrytých vysokých skalách, ktoré sú vtedy doslova ako bleskozvody a vám hrozí veľké nebezpečenstvo. V takých prípadoch zostúpte čo najskôr do zalesnenej časti a zdržujte sa ideálne v strede lesa medzi vysokými stromami.

Bežný lejak vás však môže prekvapiť aj bez búrky a vtedy je úplne jedno, či ste na skalách alebo uprostred stromov. Zmoknúť v takomto počasí určite nechcete, a preto by súčasťou vášho oblečenia a obsahu batohu mala byť ajpláštenka alebo pršiplášť. Nikdy na to nezabudnite. Nezaberie takmer žiadne miesto a môže vás zachrániť.

A ešte jedna rada pre začiatočníkov. Nikdy nepoužívajte v horách počas búrky dáždnik, a už vôbec nie kovový. Keďže okolo vás široko ďaleko nebude nič kovové, budete v takom prípade priťahovať blesky ako magnet.

Príprava na stretnutie so zverou

V oblastiach, kde sú premnožené medvede sa okrem zvýšenej ostražitosti oplatí pre skutočne krízové situácie mať so sebou odpudzujúci sprej, píšťalku či dokonca výkonný paralyzér, ktorý zvieraťu neublíži, ale zaručene mu spôsobí bolesť a vydesí ho.

Ako sme už totiž spomínali, v horách musíte byť pripravení na všetko. Mobilný telefón vám dnes môže zachrániť život, ale nikdy netušíte, kedy sa ocitnete v núdzi odkázaní iba sami na seba.

Zdroj obrázka 1: Bo Farley / Shutterstock.com Zdroj obrázka 2: breakermaximus/ Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof