Na projekt plavárne ďalších 108-tisíc eur, jej výstavba však naďalej ostáva v nedohľadne

Piešťanská radnica v tomto mesiaci objednala projekt mestskej plavárne za 108 600 eur, no v mestskom rozpočte na rok 2021 by ste financie na jej stavbu hľadali márne. Realizácia stavby plavárne je síce stále v nedohľadne, ale mesto doposiaľ už investovalo do jej projektov takmer štvrť milióna eur.

Mestskú krytú plaváreň radnica plánuje postaviť v areáli futbalového štadióna. (Autor: OZ Bazén Piešťany)

Podľa zverejnenej informácie ide o objednaný projekt s názvom „Plavecká hala v Piešťanoch – vypracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby a projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia“. Plánovanie výstavby a objednávanie projektov piešťanskej mestskej plavárne by tak už znieslo aj označenie nekonečno. Ešte v septembri 2014 sa radnica a poslanci po desiatich rokoch diskusií odhodlali prijať uznesenie stavať plavecké centrum podľa projektu, ktorý dovtedy stál 70-tisíc eur. Výška investície na výstavbu plaveckého centra podľa tohto projektu mala byť šesť miliónov eur.

Nové zastupiteľstvo a vedenie mesta, ktoré vzišlo z volieb na sklonku roka 2014, najmä z iniciatívy poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany pod vedením Tomáša Hudcoviča v úvode roka 2015 tento zámer zhodilo zo stola a chcelo v Piešťanoch súkromného investora.

Ten aj prišiel, ale nesplniteľné požiadavky práve od rovnakého poslaneckého klubu, ktorý tento nápad inicioval, ho z mesta vyhnal. Súkromnú projektovú dokumentáciu však radnica v roku 2017 odkúpila, dopracovala, investovala 50-tisíc eur, ale aj napriek odkúpenému projektu poslanci a ani vedenie mesta na samotnú výstavbu plavárne do mestského rozpočtu nevyčlenili požadovaný objem financií.

Prišli však voľby v roku 2018. Vedenie mesta či zastupiteľstvo sa opäť zásadne obmenilo. Primátora Miloša Tamajku nahradil Peter Jančovič a poslanci za politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany do zastupiteľstva už ani nekandidovali.

Večná téma plavárne však pretrvala. Zjavili sa aj fámy, že plaváreň sa nebude stavať na okraji mestského parku v areáli futbalového štadióna, ale na opačnej strane mesta na pozemkoch Trnavského samosprávneho kraja na mieste súčasnej botanickej záhrady záhradníckej školy. To by znamenalo, že do výstavby plavárne v Piešťanoch vstúpi i vyšší územný celok. Túto fámu však trnavský župan Jozef Viskupič označil hneď po jej zverejnení na jednom piešťanskom spravodajskom webe ako zavádzanie verejnosti.

Potom kolovali ďalšie fámy, že do výstavby plavárne v kúpeľnom meste vstúpi finančne Slovenská plavecká federácia. Tie v tom čase vyvrátil zasa primátor Peter Jančovič: „Po rozhovoroch s mestskými poslancami, ktorí jediní majú kompetenciu na tento projekt uvoľniť finančné zdroje, sme sa dohodli, že aj za pomoci úverových zdrojov sme schopní vyskladať sumu na výstavbu plavárne maximálne v objeme 3,5 milióna eur. To je všetko, čo si ako mesto môžeme v súčasnosti dovoliť.“

Jančovič ďalej doplnil: „Piešťanskí plavci prišli s iniciatívou, že plavecká federácia prispeje ďalšími dvomi miliónmi. Takýto objem prostriedkov by už postačoval na výstavbu plavárne, ktorá by spĺňala rozmerové požiadavky na bazén aj halu športových federácií vodnopólistov i športových plavcov.“

Podľa tvrdení primátora z augusta 2020 prísľub na dofinancovanie plavárne na základe predstáv športových plavcov od Slovenskej plaveckej federácie je však len v ústnej rovine a k žiadnym zmluvným či písomným dohodám medzi Mestom Piešťany a plaveckou federáciou nikdy nedošlo.

Vtedy aktuálny návrh plavárne, ktorým radnica disponovala, bol realizovaný práve podľa potrieb športových plavcov, ten vraj mal spĺňať prísne kritériá FINA, a tým i požiadavky Slovenskej plaveckej federácie pre športové plávanie a vodné pólo. Vyžadoval však mestskú investíciu na jej výstavbu v odhadovanom objeme financií päť miliónov eur.

Prišiel však november 2020 a v mestskom zastupiteľstve sa schvaľoval rozpočet pre rok 2021, kde sa v súvislosti s plavárňou objavila len položka realizačná projektová dokumentácia a poslanci na tento účel uvoľnili 187 377 eur, z ktorej sa podľa zverejnenej zmluvy utratilo 108 600 eur.

A tak sa k dnešku na projektové dokumentácie plavárne už minulo takmer štvrť milióna eur a jej reálna výstavba je stále rovnako vzdialená, ako bola v roku 2014. Veď v mestskom rozpočte sa doposiaľ vyčleňovali financie len na projektové dokumentácie, ale na samotnú stavbu sa neobjavila žiadna reálna suma.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika