Zatúlaná v Piešťanoch s fotoaparátom

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy / Piešťany
  • 31. mája 2021, 00:01

Galéria Magna po pandemickej prestávke vystavuje fotografie vizuálnej umelkyne Emy Lančaričovej, ktorá sa so svojím fotoaparátom na film túla Piešťanmi. Potrápite sa, kým uhádnete, kde stála, keď stlačila spúšť, a videla, čo ste si vy možno ešte nevšimli. Jej pohľad na nenápadné zátišia Piešťan možno zostane záhadou.

Vizuálna umelkyňa Ema Lančaričová sa na výstave Ramble Piešťany potuluje prostredníctvom fotografií ulicami nášho mesta a hľadá nevídané zákutia, ktoré mnohí z nás prehliadajú. (Autor: Juraj Sedlák)

Ema Lančaričová je síce Trnavčanka, ale k Piešťanom má vrúcny vzťah. Chodila sem v detstve s mamou na pravidelné dovolenky. Teraz si dovolila sa v kúpeľnom meste zatúlať a dívať sa pomaly a bezcieľne cez hľadáčik analógového fotoaparátu, ktorý je výrazovým prostriedkom jej umeleckého vyjadrovania.

Ako vizuálna umelkyňa sa podobným spôsobom prizrela aj mestským zákutiam rodnej Trnavy a poľskej Lodže a výsledkom bol koncept Ramble, čiže potulovanie sa, ktorý pri oboch mestách skončil nezvyčajnou fotoknihou.

„Nefotografujem dominanty ani typické symboly a tradičné pohľady na mestské scenérie, práve naopak, zameriavam svoj pohľad na nenápadné zátišia a výseky reality v špecifických svetelných podmienkach,” hovorí o koncepte svojho túlania Lančaričová. Jednou z mála narýchlo rozpoznateľných fotografií je súčasná smutná podoba hotela Lipa. Autorka nevysvetľuje, naschvál neuvádza ulice, ale vyzýva ľudí, obyvateľov mesta, ale aj návštevníkov, aby chodili, prechádzali sa, vnímali a všímali si.

Ona popri všetkom tom túlaní fotí na kinofilm Fuji Color 200 a výsledok vidí až neskôr, keď je atmosféra, ktorú zažila cez hľadáčik analógu, už iba spomienkou. Tá sa oživí až vyvolanou fotografiou, keď sa autorka konfrontuje s výsledkom svojich potuliek. Zatiaľ v Piešťanoch vyfotografovala políčka šiestich filmov.

V najbližšej dobe sa Ema plánuje nášmu mestu venovať intenzívnejšie a verí, že výsledkom bude nevídaná fotoknižka Ramble Piešťany, rovnomenná s názvom výstavy. Tú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a potrvá v Galérii Magna (vedľa Auparku) do 18. júna. Choďte sa na ňu zatúlať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava