Bylinkárka radí: Mačací chvostík pomáha spomaľovať rakovinu

  • Bylinkárka radí
  • 31. mája 2021, 09:00

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví mačací chvostík.

Čaj z tejto bylinky užívajte pri silnom kašli, zápale pohrudnice, TBC, reume, bolestiach svalov a kĺbov, pri tráviacich ťažkostiach, vredoch v ústnej dutine, urologických ťažkostiach, spomaľuje rakovinu. (Autor: en.wikipedia.org - Stan Shebs)

Mačací chvostík (Bulbine frutescens medus) pochádza z južnej Afriky, kde ho miestne kmene používali na kožné ochorenia. U nás bylinku pestujeme v črepníkoch, lebo nie je mrazuvzdorná. Narastie do výšky 60 centimetrov, listy má modrozelené, dužinaté, sukulentné, dlhé 4 až 25 cm. Kvietky vyrastajú v hviezdicovitom strapci a sú žltooranžové na dlhšej stopke. Ak rastlinu zasadíte na slnečné miesto, budete mať dostatočnú zásobu čerstvých listov. Na zimu ju musíte schovať. Kvitne v júni až auguste.

Aj túto krásnu rastlinku mám v črepníku a verím, že mi nevyhynie. Dnes sa v tradičnej ľudovej medicíne používa tiež na kožné ochorenia ako akné, vyrážky, ekzém, psoriáza, popraskané pery, rezné rany, spáleniny, bodnutie hmyzom, rakovina kože.

Čaj z listov odporúčam pri silnom kašli, čiernom kašli, zápale pohrudnice, TBC, prechladnutí, reume, bolestiach svalov a kĺbov, pri tráviacich ťažkostiach, vredoch v ústnej dutine, urologických ťažkostiach, pôsobí ako karcinostatikum, spomaľuje rast rakoviny a spomaľuje rast pri niektorých druhoch leukémií.

Účinné látky mačacieho chvostíka sú antraehinony, flavonoidy, glykoproteiny, vitamíny, sliz, sacharidy, triesloviny, minerálne látky. Ako vidíte, ide o veľmi zaujímavú a silnú bylinku, ktorá má veľa výnimočných vlastností. Má protizápalové, protibakteriálne, dezinfekčné a protirakovinové pôsobenie.

Čaj z listov

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých listov mačacieho chvostíka, 2,5 dl vody

Postup: Čerstvý list zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame až do vyliečenia. Čaj odporúčam pri silnom kašli, čiernom kašli, zápale pohrudnice, TBC, prechladnutí, reume, bolestiach svalov a kĺbov, pri tráviacich ťažkostiach, urologických ťažkostiach, pôsobí ako karcinostatikum, spomaľuje rast rakoviny pri niektorých druhoch leukémií.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov mačacieho chvostíka, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme čerstvé nakrájané listy a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri akné, vyrážkach, ekzéme, psoriáze, popraskaných perách, rezných ranách, spáleninách, bodnutí hmyzom, rakovine kože.

Gél

Postup: 50 g čerstvých listov mačacieho chvostíka pomliaždime alebo odšťavíme. Gélom potierame štípance a kožné ochorenia.

Kloktadlo

Potrebujeme: 50 g čerstvých listov mačacieho chvostíka, 3 dl vody

Postup: Čerstvé listy povaríme vo vode 15 minút. Ďalších 15 minút lúhujeme a počas dňa kloktáme. Kloktadlo robíme podľa potreby, je vhodné pri vredoch v ústnej dutine.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov mačacieho chvostíka, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Listy dáme do pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Necháme na suchom teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé, suché miesto. Tinktúru užívame po dobu troch týždňov trikrát 20 kvapiek na 1 PL teplej vody. Urobíme prestávku tri týždne a takto niekoľkokrát zopakujeme.

Tinktúra je vhodná pri silnom kašli, čiernom kašli, zápale pohrudnice, TBC, prechladnutí, reume, bolestiach svalov a kĺbov, pri tráviacich ťažkostiach, vredoch v ústnej dutine, urologických ťažkostiach, pôsobí ako karcinostatikum, spomaľuje rast rakoviny pri niektorých druhoch leukémií. Tinktúrou môžeme potierať kožu pri kožných ťažkostiach.

Kúpeľ

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov mačacieho chvostíka, 2 l vody

Postup: Čerstvé nakrájané listy povaríme na miernom plameni 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme podľa potreby, je vhodný pri kožných ochoreniach ako akné, vyrážky, ekzém, psoriáza, popraskané pery, rezné rany, spáleniny, bodnutie hmyzom, rakovina kože.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián