Veľký portrét Slovenska v knižnici

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy / Piešťany
  • 30. mája 2021, 00:01

Mestská knižnica v Piešťanoch vystavuje fotografie niekoľkonásobného víťaza súťaže Slovak Press Photo Borisa Németha s názvom Bratislava – Košice (a späť). Výstava potrvá do 4. júla.

Boris Németh strávil križovaním Slovenska nespočítateľne veľa času. Výsledkom je akýsi veľký portrét Slovenska, ktorý poskladal z výrazných momentov na svojej ceste zo západu krajiny na východ a späť. (Autor: Juraj Sedlák)

Autora azda netreba predstavovať odbornej ani laickej verejnosti: Boris Németh, dlhoročný dokumentárny fotograf pracujúci pre týždenník .týždeň aktívne tvorí, pravidelne vystavuje, je laureátom mnohých novinárskych ocenení. V dokumentárnych fotografických cykloch spracováva najmä transformujúcu sa slovenskú a stredoeurópsku identitu v časoch znovunadobudnutej politickej slobody.

Vynikajúcimi pozorovateľmi a zároveň neľútostnými kritikmi našej národnej identity bola aj komická dvojica Milan Lasica a Július Satinský spolu s Jarom Filipom. Ich pieseň V jedálnom vozni (vyšla na kultovom albume Bolo nás jedenásť začiatkom 80. rokov) sa začína takto:

Sedeli pri stoloch

Ľudia rôzni

V jedálenskom vozni

Na trati Bratislava – Košice a späť

Pieseň ďalej pokračuje opisom cestujúcich a ich typologickej slovenskej nátury. Étos človeka – milión, bohabojného príslušníka holubičieho národa vláčneho osudu je nám akosi vlastný a zároveň, zdá sa, tvorí nevyčerpateľnú studnicu inšpirácie pre umelcov. Inšpiroval sa aj Boris Németh (nielen názvom tejto výstavy) a vo svojich fotografiách reflektuje popri príslovečnej slovenskej malosti, nekultúrnosti a nevkuse aj nové „fenomény”, napríklad nastupujúci extrémizmus, ľahostajnosť k verejnému a snaha prirýchlo dobehnúť vyspelý svet.

„Na trati Bratislava – Košice pozorujem krajinu, ľudí a situácie a hľadám definíciu toho, čo znamená byť Slovákom. To sa dá podľa môjho názoru jedine poznaním krajiny, v ktorej žijem,” vyznáva sa dokumentárny fotograf.

„Na trati Bratislava – Košice pozorujem krajinu, ľudí a situácie a hľadám definíciu toho, čo znamená byť Slovákom. To sa dá podľa môjho názoru jedine poznaním krajiny, v ktorej žijem. Radiála od západu na východ mi ponúka zachytiť ľudí v ich prirodzenom prostredí, nie situačne, skôr príbehovo. Nejde o okamihy, ktoré sa stanú a následne zaniknú. Každá z fotografií si nesie svoj príbeh s odkazom na minulosť a presahom do našej budúcnosti. Projekt Bratislava – Košice a späť je jedným veľkým portrétom Slovenska, ktorý som poskladal z výrazných momentov,” vraví Németh, ktorý strávil neuveriteľné množstvo hodín križovaním Slovenska.

Príbehy postáv z jeho „jedálenského vozňa” naprieč našou krajinou sú na prvý pohľad nekompatibilné, a zároveň autentické. „O čo je autentickejšia radosť účastníkov dúhového pochodu od radosti postarších účastníkov naplno prežívanej na predvolebnom zhromaždení či oslavách MDŽ bývalej vládnej strany? O čo viac veria správnosti svojich ideí účastníci protestov Za slušné Slovensko než krásny mladý pár na zhromaždení Kotlebovcov?” pýta sa kurátor výstavy Branislav Štepánek.

Oslavy MDŽ a ich hlavný organizátor. Takmer bez komentára.

Boris Németh na tieto otázky nedáva priamu odpoveď, a tak je to správne. Necháva totiž kus zamyslenia aj na vás, návštevníkov jeho výstavy. Príďte sa prizrieť jeho „spolucestujúcim“ na trati Bratislava – Košice a späť. Výstava potrvá až do 4. júla.

Vo vestibule knižnice si do 10. júna môžete pozrieť aj výstavu ilustrácií výtvarníka Filipa Horníka s názvom Temperová ilustrácia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek