Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Rádio Piešťany
  • 30. mája 2021, 10:04

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, mapa našej krajiny mení farbu. Na covidovom zobrazení sa už objavujú aj žlté a oranžové okresy – čierne vymizli, fialové už vidieť len riedko a môžeme povedať, že to s nami vyzerá celkom „ružovo“. Neviem, do akej miery sa môžeme tešiť z návratu do normálneho života z obdobia pred pandémiou. Pri všetkej opatrnosti je tu aj tak pri rozumnom postupe k uvoľneniu dôvod na radosť.


Jano Babič (Autor: red)

Rozbehol sa svetový hokejový „kolotoč“ a zdá sa, že sa v tomto športe stále hlásime k tým lepším kolektívom, siahajúcim po medailách. Sledujem túto dynamickú, rýchlu hru plnú tvrdých stretov, individuálnych schopností a kolektívnych kombinácií. Nevdojak ma v tejto nepokojnej dobe nutne napadá paralela s rozhádanou politickou scénou.

Nebolo by dobré, aby sa v politickom súboji dodržiavali pravidlá hry? Nebolo by dobré riešiť problémy pri rozdielnosti názorov priamym „vhadzovaním“ medzi zástancov protichodných názorov? Vyhnúť sa odkazovaniu prívlastkov a hodnotení cez médiá? A napokon zaviesť aj „lavicu hanby“, na ktorú by sa posielali previnilci pri porušení pravidiel slušnosti a nedodržaní svojich predvolebných sľubov? Hokej sa hrá podľa pravidiel a politická scéna by sa mala tiež odohrávať medzi mantinelmi slušnosti, pravdy a zákona.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany neustále mapujú džezové dianie doma i v zahraničí. V dňoch 11. a 12. júna sa v Europarku Púchov uskutoční festival Yes2Jazz Fest za účasti slovenských a českých kapiel a sólistov. Daniel Caccia & Gabriel Jonáš trio, Trio komorního jazzu s Jurajom Bartošom, Duo Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý.

V pokračovaní tradície netrpezlivo pred bránami Zelenej vody prešľapuje Open Jazz Fest. Jeho jedenásty ročník sa chystá na 23. a 24. júla. Na programe je Sisa Michalidesová a krst jej albumu Majster a Margaréta, maďarský gitarista Csaba Tóth Bagi a Balkan Union, desaťročný basgitarista Áron Hodek & jeho Jazz Friends.

V sobotu 8. mája 2021 vo veku 86 rokov zomrel legendárny džezový trombonista Curtis Fuller. Okrem iného sa podieľal na nahrávaní ikonického albumu Johna Coltrana – Blue Train. Dáška Libiaková a The Jazz Hostages zahrajú 3. júna v Galérii Vážka v Trenčíne online koncert venovaný fínskej speváčke Carole Standertskjöld, známej aj z koncertu v našom meste.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav