Piešťanský akademický maliar Ferdinand Pekár má 95 rokov a pozná tajomstvá umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 30. mája 2021, 10:38

V týchto dňoch sa dožíva významného životného jubilea, 95 rokov, akademický maliar Ferdinand Pekár. Rodák z Viesky nad Žitavou zasvätil svoj život umeniu, farbe a kompozícii. V roku 1970 sa presťahoval z Bratislavy do Piešťan, kde sa začal naplno venovať komornej maľbe. Práve tu vznikli jeho krajinomaľby, zátišia a portréty.

Pekárove obrazy nájdeme v rôznych súkromných zbierkach po celom svete. (Autor: archív autora/Eva Drobná)

Je citlivým pozorovateľom prírody a jej premien. Odhaľuje jej vnútorný svet, nekonečné variácie či jedinečnú krásu zakotvenú v každom detaile. Ferdinanda Pekára priťahuje aj ľudská tvár, do ktorej sa premieta celý život, psychika či nálada. Krásu okamihu zachytáva aj v krehkých krivkách ženského tela.

Akademický maliar Ferdinand Pekár (1926) v rokoch 1951-1956 študoval na Vysokej škole výtvarných umení u profesorov Bedřicha Hoffstadtera krajinársky odbor a po jeho tragickej smrti v roku 1955 oddelenie figurálnej maľby u Jána Mudrocha. Tu získal nadpriemernú citlivosť pre farbu a tvarovú štylizáciu, predpoklady ku kompozičnej dokonalosti a schopnosť budovať tvar a priestor čírou farbou. Po skončení štúdia pracoval ako odborný asistent v Anatomickom ústave Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tu sa mohol zdokonaľovať v štúdiu ľudského tela, vytvoril množstvo kresieb v rôznych lekárskych a vedeckých publikáciách.

Ferdinand Pekár – autoportrét.

Až do 70. rokov ťažisko jeho tvorby spočívalo v realizovaní monumentálnych prác v interiéri a exteriéri. Tridsiatka dekoratívnych maliarskych, no predovšetkým sochárskych realizácií na celom Slovensku svedčí o invencii a intenzívnom tvorivom období umelca. Súbor siedmich portrétov z historickej medicíny na oknách teoretických ústavov Lekárskej fakulty UK z katedrálneho skla z roku 1958 bol prvou Pekárovou zákazkou tohto druhu.

Nasleduje rad kovaných mreží, drevené, sklené mozaiky a reliéfy z liateho betónu, ktoré sumárne odzrkadľujú umelcovo úsilie o nové poňatie a vyjadrenie architektonického ornamentu. Hliníkové mreže z roku 1971 v Západoslovenských vodárňach v Bratislave, kovová železná mreža na poliklinike v Malackách, liečebný dom Hviezda v Trenčianskych Tepliciach, internát Polygrafických závodov v Bratislave, veľké obojstranné reliéfy – betón, hliník v exteriéri predajne Domáce potreby v Galante a v budove KOVAK Šurany, využívajú v skladbe opakovanie prvkov, ktoré od jednoduchého aplikovania základných tvarov dospeli k zredukovanej, elegantne vyznievajúcej dekoratívnej, esteticky pôsobivej stene v rovine účinnosti elementárnych vyjadrovacích prostriedkov – kruh, priamka, polkruh, vlnovka.

Obrazy Pekára nájdeme v rôznych súkromných zbierkach po celom svete. Jeho obrazy totiž mohli milovníci umenia vidieť na výstavách nielen na Slovensku, ale aj v New Yorku, Osake, Ženeve a iných svetových mestách.

K životnému jubileu želá Ferdinandovi Pekárovi nielen jeho rodina najmä veľa zdravia, ešte mnoho radosti a impresií krásy okolitého sveta, ktorú nám svojou tvorbou celý život odhaľoval.

Pavol Michalka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián