Nahlasujte pouličné mačky. Budú ich kastrovať

Piešťanský útulok opätovne požiadal o dotáciu na kastračný projekt mačiek. Peniaze im zastupiteľstvo schválilo, a tak sa vďaka 700 eurám môže opäť zmenšiť problém s neustále sa množiacimi mačkami, ktorých mladé sa potom len znova túlajú, alebo končia práve v útulku.

Foto: Viac úsmevov:)

„Mestský úrad sme požiadali ako každý rok opätovne o dotáciu na kastráciu voľne žijúcich ferálnych mačiek na sídliskách v našom meste, ktorá bola na našu veľkú radosť znova schválená v sume 700 eur. Ďakujeme vedeniu mesta, všetkým zúčastneným poslancom a pánovi Mariánovi Ondrišíkovi za stálu podporu,” uviedla riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková.

A keďže projekt môžu pomaly spúšťať, žiadajú obyvateľov, aby nahlasovali výskyt väčšieho množstva mačiek. Tie budú postupne odchytené, kastrované a vypustené do svojho prirodzeného prostredia, aby naďalej plnili asanačnú úlohu. Počet mačiek na kastráciu je obmedzený sumou dotácie.

Napriek tomu, že názory ľudí sú rôzne, treba si uvedomiť, že túlavá mačka sa rozmnožuje nekontrolovane a za jeden rok môže až trikrát porodiť, pričom sa jej môže narodiť dokopy 15 mačiat. A tie sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo.

Mačky sa však živia množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať systematickou kastráciou.

„Od obyvateľov mesta čakáme tiež podporu. Stačí, ak si už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, zabránite ich prenasledovaniu a nebudete ich nerozumne prikrmovať. Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá nevykastrovaná a kolotoč s premnožením sa začne znova,“ pripomenula riaditeľka.

Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši. Mnohé z nich skončili na ulici len pre nezodpovednosť ľudí, a preto potrebujú pomoc.

Útulok môžete kontaktovať na čísle 0904170913 alebo e-mailom: utulok@utulok-piestany.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava