Do Sociálnej poisťovne choďte radšej bez auta

Sociálna poisťovňa v Piešťanoch kedysi sídlila tam, kde takmer všetky ostatné úrady – daňový, okresný či policajný. Pred štyrmi rokmi zmenila pôsobisko a odvtedy sa nachádza v budove na Sládkovičovej ulici. V budove, ktorá mimo ZŤP nemá pre svojich klientov vyhradené žiadne parkovacie miesta.

Do areálu budovy Sociálnej poisťovne vozidlom vojsť nesmiete. (Autor: Supa)

Autá preto klienti znalí tamojších pomerov parkujú pozdĺž Sládkovičovej, polovicou vozidla na chodníkoch. Ak však niekto ide čosi vybavovať po prvý raz a nie je dostatočne pozorný, môže sa mu stať, že vojde do areálu, kde je ale vjazd zakázaný.

O svoju nedávnu skúsenosť sa podelila čitateľka, ktorej meno máme v redakcii. Zákaz vjazdu si nevšimla, keď do schránky na Sociálnej poisťovni šla vhodiť žiadosť o tehotenský príspevok. Podľa jej slov sa tam zdržala zhruba dve minúty, kým z auta vyšla, žiadosť do schránky vložila a areál opustila. Krátko nato ju však prekvapil telefonát.

Vyhradené parkovacie miesto pre obyvateľov s preukazom ZŤP.

„Zavolal mi pán z polície, že som sa dopustila priestupku. Nebola som si však ničoho vedomá, preto mi danú skutočnosť priblížil,“ uviedla čitateľka. „Veľmi ma prekvapilo, že taká inštitúcia ako Sociálna poisťovňa nemá reálne povolený vstup pre nikoho mimo občanov, ktorí majú preukaz ZŤP. Čo však my ostatní, ktorí tento preukaz nevlastníme?“ zamyslela sa čitateľka.

Žiadosť o tehotenský príspevok ju teda môže stáť v správnom konaní až 50 eur. „Som aktuálne v ôsmom mesiaci rizikového tehotenstva, takže si viete predstaviť moje rozrušenie, keď mi volal pán od polície, že som sa dopustila priestupku. Musela som sa dostaviť na oddelenie dopravných nehôd, policajt ma musel vypočuť a môj prípad poslať na správne konanie. Na vypočutie tam mal na papieri možno ďalších 25 majiteľov vozidiel z daného dňa, ktorí si tak ako ja nevšimli, že do objektu je zákaz vstupu,“ skonštatovala čitateľka.

„Polícia eviduje na pozemku na Sládkovičovej ulici sedem priestupkov týkajúcich sa nerešpektovania dopravného značenia. Všetky sú riešené v správnom konaní. Majiteľ pozemku nahlásil aj dve dopravné nehody, pri ktorých došlo k poškodeniu zariadenia. Dopravná polícia obidve nehody prejednala a vinníkom uložila pokutu,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

Parkovanie vozidiel je možné len v okolí budovy. Ak teda máte náročnejší zdravotný problém alebo ste tehotná s rizikom a nezvládate dlhšiu chôdzu, buď zaparkujete na krajnici Sládkovičovej, alebo pohľadáte voľné miesto v priľahlej zóne plateného parkovania. To je ale náročná úloha, keďže v čase pracovnej doby je voľné miesto v tejto lokalite skôr veľká náhoda.

„Je pre mňa nepochopiteľné, že Sociálna poisťovňa nemá povolený vstup na parkovisko a ani žiadne parkovacie miesto vyhradené pre občanov, ktorí si potrebujú niečo vybaviť. Veď už len keď staviate dom, musíte mať v projekte dve parkovacie miesta pre vlastné účely,“ dodala čitateľka.

O vyjadrenie sme požiadali aj Sociálnu poisťovňu.

„Vysunuté pracovisko Sociálnej poisťovne v Piešťanoch sídli v prenajatých priestoroch, ktoré nie sú v našom vlastníctve. Pobočka ich využíva na základe nájomnej zmluvy, takže sa v mnohých ohľadoch musela prispôsobiť daným podmienkam nájomcu. Keďže ide o súkromný pozemok prenajímateľa, vstup na parkovisko si obmedzil rampou z dôvodu, že tento bezplatne a celodenne využívali občania, či návštevníci Piešťan. Prenajímateľ nám poskytol 2 parkovacie miesta pre klientov, určené pre osoby s preukazom ZŤP a tie sa aj využívajú. V blízkosti pracoviska možno bezplatne parkovať v priľahlých uličkách, resp. využiť platené parkoviská. Zriadením vysunutého pracoviska v Piešťanoch sme sa usilovali vyjsť v ústrety občanom, aby mohli svoje záležitosti vybaviť čo najbližšie k svojmu bydlisku, či sídlu zamestnávateľa, a nemuseli cestovať do Trnavy. Veríme, že dostupnosť služieb SP v meste a ušetrené kilometre sú väčšou pridanou hodnotou ako mierny diskomfort pri parkovaní,“ informovala Zuzana Dvoráková, hovorkyňa Sociálnej poisťovne.

Zmeny v parkovaní pri poisťovni sa teraz neudejú, a tak, ak sa dá, radšej choďte do budovy bez auta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián