Chcete pomôcť prírode? Dochádzajte do práce na bicykli

  • Inzercia
  • 28. mája 2021, 09:00

S postupným otepľovaním určite mnohí začnú rozmýšľať, či by sa pri každodennom dochádzaní do práce nedalo urobiť niečo pre seba a zároveň aj pre prírodu. Určite dalo! Nechajte auto doma a dopravte sa do práce inak.

Dean Drobot / Shutterstock.com

Radšej šliapať alebo sa odrážať?

Naozaj dochádzate do práce autom kvôli diaľke, alebo je to len o pohodlnosti? Možno by stačilo vstať o polhodinku skôr a stíhali by ste to aj rannou prechádzkou. Alebo by stačilo vymeniť štyri kolesá a spaľovací motor za dve kolesá a silu vlastných nôh.

Nemusíte hneď kupovať nový bicykel. Ak chcete bicykel len na dochádzanie do práce, nemusí to byť najnovší model s najdrahšími komponentami. Úplne postačí, ak si prezriete bazárové bicykle a kolobežky a dáte druhý domov dvojkolesovému tátošovi, ktorému už pôvodný majiteľ nevie dať využitie.

Takýmto novým dochádzaním do práce ušetríte svoje financie, pomôžete o niečo znížiť znečistenie ovzdušia a zároveň si zlepšíte kondíciu. A možno vás to začne baviť natoľko, že sa cyklistike začnete venovať aj vo svojom voľnom čase.

V posledných rokoch začali naberať na popularite aj kolobežky. Hlavnú zásluhu na tom budú mať zrejme ich elektrické verzie, ale aj tých klasických môžete v uliciach miest stretnúť čoraz viac. Je to obzvlášť pozoruhodné, keď si uvedomíte, že pred touto novou vlnou popularity boli kolobežky takmer zabudnuté.

Ich výhodou je hlavne to, že sú spratnejšie ako bicykle, čo uľahčí ich skladovanie doma a odkladanie po príchode do práce. Taktiež ich cena je podstatne nižšia. Na bicykli sa naopak jazdí komfortnejšie a v závislosti od vašej fyzickej kondície na ňom zvládnete aj dlhé trasy.

Predtým ako starý bicykel definitívne odpíšete, skúste len vymeniť pár komponentov

Možno ste si teraz spomenuli na váš starý bicykel, ktorý je zabudnutý niekde v pivnici, či na chalupe. Skúste mu vdýchnuť nový život. Ak je nejaká súčasť veľmi poškodená, objednajte náhradné komponenty na bicykel a môžete opäť jazdiť aj s minimálnou investíciou.

Bicykle majú zväčša dlhoročnú životnosť aj pri minimálnej údržbe a tak väčšinou stačí len vymeniť brzdy, prípadne prehadzovačky kvôli bezpečnosti, respektíve komfortu jazdy. Alebo vyčistiť a nanovo naolejovať reťaz, nech sa vám ľahko šliape a dofúkať kolesá alebo opraviť defekt na plášťoch. A bicykel, ktorému hrozilo zabudnutie a eventuálny koniec na zbernom dvore, môže zrazu popreháňať aj nové modely.

Možno sa vám podarí aj ušetriť

Ak nemáte bicykel, ktorý by ste mohli zrekonštruovať a z aktuálnej ponuky v bazároch ste si nič nevybrali, stále môžete ušetriť. Pohľadajte, či sa u niektorého z predajcov zrovna nedajú uplatniť zľavové kódy, ktoré zadáte pri objednávke a výsledná suma bude nižšia v závislosti od ponúkanej zľavy.

Môžete tak za výhodnú cenu kúpiť nový bicykel, ktorý bude schopný nielen každodenného dochádzania do práce, ale aj voľnočasovej cyklotúry po zaujímavých trasách vo vašom okolí. Len dobre zvážte, aký druh bicykla si zaobstaráte. A to podľa toho, či s bicyklom plánujete jazdiť len po asfalte, alebo aj vo viac, či menej náročnom teréne. S cestným bicyklom sa vám totižto po asfaltových cestách pôjde podstatne ľahšie, ale samozrejme, v teréne sa ďaleko nedostanete. S dobrým horským bicyklom sa síce nemusíte báť žiadneho terénu avšak na asfalte budete zaostávať.

Ak stále váhate, či budete vládať každý deň absolvovať jazdu do a z práce na bicykli, pomôcť vám môže elektrobicykel. Tie sú síce podstatne drahšie, ale dokážete si nastaviť s akou intenzitou vám bude elektromotor pomáhať v pohybe a pri jazde do práce sa tak neunavíte a zaručene prídete načas. A po ceste domov môžete intenzitu pomoci elektromotora znížiť na minimum a dôkladne tak preveriť svoju fyzičku.

Zdroj obrázka 1:  Dean Drobot / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: Alex Tihonovs / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina