Nedostatky opravenej lávky popri Krajinskom moste

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. mája 2021, 00:02

Na zničený povrch niekoľkých kompozitných dosiek na lávke pre peších popri Krajinskom moste upozornili Piešťanci v diskusiách na sociálnej sieti. Lávku po „generálke” slávnostne otvorili 26. marca a po necelých dvoch mesiacoch vykazuje známky poškodenia. Radnica problém reklamovala, zhotoviteľ rekonštrukcie čaká na vyjadrenie výrobcu, Piešťanci sa neprestávajú čudovať.

Takéto poškodenie povrchu kompozitných dosiek zo živice a sklených vlákien sme na lávke popri Krajinskom moste našli na štyroch miestach. (Autor: Juraj Sedlák)

Lávka pre peších a cyklistov popri Krajinskom moste je pod drobnohľadom obyvateľov Piešťan, ktorí sa po 16 mesiacoch jej uzavretia a rekonštrukcie dočkali vytúženého otvorenia. Neubehli ani dva mesiace jej užívania a po niekoľkých uvoľnených skrutkách vykazujú kompozitné dosky, ktoré tvoria pochôdznu časť, ďalšie nedostatky. Na viacerých miestach sa ich povrch zo živice a sklených vlákien poškodil, rozpadol na drobné čiastky a vytvoril miesta, ktoré sú bez povrchovej úpravy. Na vlastné oči sme sa presvedčili o nedostatkoch, na ktoré nás upozornili čitatelia.

Zhotoviteľ rekonštrukcie obhajoval použitie kompozitných panelov namiesto asfaltu tým, že ide o približne tretinu ľahší materiál, ktorý ale stál o 54-tisíc eur viac ako liaty asfalt. Radnica problém reklamovala u firmy Lumiza, ktorá rekonštrukciu lávky realizovala. „Reklamáciu Mestského úradu Piešťany sme uznali a problém riešime s nemeckým výrobcom. Keď budeme mať stanovisko od výrobcu, dosky vymeníme. Na lávke je použitých 520 metrov štvorcových kompozitných panelov a chyba sa objavila na troch-štyroch miestach. Tento týždeň sa uskutoční sanácia poškodených častí, aby sme ich dočasne zafixovali, kým dosky vymeníme,“ potvrdil nám Ladislav Molčan, zástupca firmy Lumiza.

Mesto má právo na reklamáciu

Záručná doba päť rokov začala plynúť pred necelými dvomi mesiacmi, podľa zmluvy uzatvorenej v lete minulého je to „odo dňa protokolárneho prevzatia diela objednávateľom“. Obe strany sa dohodli, že počas záručnej doby má radnica právo požadovať bezodplatné odstránenie prípadných nedostatkov. V zmluve je ďalej uvedené, že záručná doba náterov je 15 rokov.

Lávku mesto uzavrelo 28. novembra 2019 na základe odporúčania statika pre jej havarijný stav. Samotná rekonštrukcia trvala osem mesiacov, zatvorená bola 16 mesiacov. Pôvodne vysúťažená cena rekonštrukcie bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov k zmluve sa vyšplhala až na konečných 721-tisíc eur. Mestu na ňu prispeli Trnavský samosprávny kraj (200-tisíc eur), Trnavská vodárenská spoločnosť (200-tisíc eur), Slovenský plynárenský priemysel (50-tisíc eur) a Slovak Telekom (50-tisíc eur).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek