Sakurový pozdrav olympijskému Japonsku

  • Mladí dnes / Školy / Piešťany
  • 24. mája 2021, 00:01

Keď sa povie Japonsko, mnohí si predstavia rozkvitnuté čerešňové stromy. Olympijská pochodeň v tvare listov sakury, typickej čerešne krajiny vychádzajúceho slnka, bola inšpiráciou fotografickej súťaže iniciovanou Gymnáziom Pierra de Coubertina v Piešťanoch s názvom Výzva SAKURA. Vďaka blížiacim sa letným olympijským a paralympijským hrám v Tokiu sa jej téma na rok 2021 prirodzene prepojila s Japonskom a športovými hodnotami.

Spájanie umenia a športu je výzvou aj pre Slovenskú olympijskú akadémiu. (Autor: Michal Mišík/Zuzana Luknárová/Peter Gajarský)

Rozkvitnuté čerešňové kvety, typické pre Piešťany, oslovili aj žiakov gymnázia, členov Piešťanského fotoklubu i žiakov 5. A triedy Základnej školy zo Školskej ulice vo Vrbovom. Svojimi fotoobjektívmi zachytili športové hodnoty, akými sú priateľstvo, rešpekt, tolerancia či snaha z vynaloženého úsilia.

Iniciátorka a koordinátorka celej akcie Eva Corticelli nám povedala, že inšpiráciu získavali tiež z výsledkov nadnárodného projektu Coubertinova akadémia – sociálna inklúzia prostredníctvom športových hodnôt, do ktorého sa škola zapojila. Tento projekt, spolufinancovaný Európskou úniou prostredníctvom programu Erasmus+, má za cieľ oslovovať mladú generáciu, propagovať rôzne formy inklúzie prostredníctvom športu a vysvetľovať hodnoty Európskej únie. A to sa účastníkom výzvy prostredníctvom svojich príspevkov skutočne podarilo.

Výzva SAKURA môže mať aj takúto krásnu podobu.

Niektorí dokonca pridali k fotografiám zaujímavé príbehy. Rebeka napríklad napísala, že sakura sa v japonskej kultúre taktiež spája s pojmom „mono no aware“, empatiou voči veciam, čo je podľa nej dôležité spomenúť, pretože byť empatický je kľúčom k dlhotrvajúcemu priateľstvu.

Fotografie zaslané do súťaže sú zverejnené na webovej a facebookovej stránke Gymnázia Pierra de Coubertina. V najbližších dňoch ich vyhodnotí odborná porota. Príbehy zachytené na fotografiách poputujú nielen do rôznych krajín Európskej únie, ale tiež Olympijskému výboru v Japonsku. Najlepšie snímky budú vystavené verejnosti v piešťanskom parku počas výstavy Park Foto. Ich autori získajú hodnotné ceny. Navyše, motívy Japonska a športových hodnôt budú krášliť nové priestory piešťanského gymnázia.

Spájanie umenia a športu je súčasnou výzvou aj pre Slovenskú olympijskú akadémiu. Veď umenie patrí k športu ako šport k umeniu. Súťaž s názvom Výzva SAKURA je jednou z jej pilotných aktivít, týkajúcich sa kultúry a športu, a touto cestou by sme sa radi poďakovali aj Piešťanskému olympijskému klubu za jej spropagovanie. Očarenie rozkvitnutými čerešňami nás bude vďaka zaslaným fotografiám sprevádzať celý tento rok. Máme sa na čo tešiť.

Elena Malíková, predsedníčka Slovenskej olympijskej akadémie

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava