Banka sa chystá na množstevný zber odpadu

Pred časom sme vás informovali o mestách a obciach, ktoré motivujú svojich obyvateľov k triedeniu odpadu aj prostredníctvom finančných úľav. Podobne na tom bude už od budúceho roka i Banka, kde sa obyvatelia pripravujú na množstevný zber.

Ilustračné foto. (Autor: menejodpadu.sk)

Bananský hlásnik informoval, že v priebehu mája budú v obci nádoby na komunálny odpad, papier a plasty označené QR kódom. Poverený pracovník bude počas každého vývozu evidovať, koľko odpadu jednotlivé domácnosti vytvorili. Čipované majú byť len nádoby registrované u vývoznej spoločnosti Marius Pedersen.

Obec tiež približuje, že aby bolo možné pri bytových domoch spravodlivo určiť, ako ktorá domácnosť triedi, zber bude prebiehať prostredníctvom 120-litrových vriec s QR kódmi. Počas vývozu komunálneho odpadu, papiera a plastov zamestnanec obce skontroluje percento naplnenia jednotlivých nádob. Tento údaj zadá do monitorovacieho systému Elwis, ktorý prenesie dáta v reálnom čase na obecný úrad.

Nezostane to len v informatívnej rovine. Koncom roka majú zamestnanci obce vyhodnotiť úspešnosť triedenia v domácnostiach, pričom od budúceho roka má na Banke platiť nové všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom stanovia úľavy z miestneho poplatku za komunálny odpad. Cieľom je podľa obce motivovať obyvateľov, aby tvorili čo najmenej komunálneho odpadu, ktorý sa nedá ďalej využívať.

Elwis je moderný systém, ktorý monitoruje nakladanie s odpadom. Mesto, obec či zberová spoločnosť získa prehľad o reálnych množstvách produkovaného a vyvážaného odpadu z domácností a subjektov v samospráve. Evidencia umožní odstrániť anonymitu a spravodlivo odmeniť občanov za zodpovedný prístup k odpadu.

zdroj: Bananský hlásnik

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika