V čom spočíva jedinečnosť 100% Arabicy?

  • Inzercia
  • 21. mája 2021, 09:00

Zrnkovú kávu dnes rozdeľujeme na dva druhy. Sú ňou Arabica a Robusta, kde každý tento druh sa rozlišuje najmä svojou chuťou. Oveľa viac ľudí však preferuje Arabicu. V čom sa skrýva jej tajomstvo?

Noiz Stocker / Shutterstock.com

Arabica je jednoznačne kávou, ktorá patrí medzi tie najkvalitnejšie a najpoužívanejšie kávy sveta, čoho dôkazom je aj fakt, že približne trištvrte z celej svetovej produkcie kávy tvorí práve Arabica.

Tento druh zrnkovej kávy je síce oproti Robuste náročnejší na pestovanie a prvú kvalitnú úrodu môžete mať až po 6 rokoch pestovania, no svojim zákazníkom sa odmení jedinečnou ovocnou a kyslastou chuťou.

Chuť záleží od spôsobu spracovania

Nie každá Arabica však bude chutiť rovnako. Rozdiely v chuti robí najmä jej spôsob spracovania, praženia a taktiež to, ako si svoju kávu pripravíte.

Medzi tie najpopulárnejšie však patrí 100 % Arabica, ktorú v súčasnosti ponúkajú tie najznámejšie pražiarne na svete. Zároveň tento typ kávy patrí medzi tie najdrahšie produkty kávových značiek, no zároveň aj medzi tie najpopulárnejšie.

Jednou z týchto známych značiek je káva Pellini, kde tento taliansky výrobca patrí medzi svetových lídrov v priemysle s kávou.

Odrodové kávy

Na tom najvyššom stupienku spomedzi všetkých káv a aj samotnej 100 percentnej Arabiky stoja takzvané plantážne a odrodové kávy, ktoré pochádzajú z určitej krajiny, a teda majú špecifikovaný svoj pôvod.

Tieto kávy sa častokrát označujú, ako takzvané gurmánske kávy a nájdete ich len vo vybraných kaviarniach.

Ak ste však na túto odrodu 100 % Arabiky narazili, určite vám odporúčame tento typ kávy skúsiť, keďže s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o tú najlepšiu kávu, ktorú ste doteraz ochutnali.

Buďte tak trošku gurmán

V bežných slovenských kaviarniach sa najčastejšie stretnete s kávou, ktorá pozostáva zo zmesi Arabiky a Robusty.

Dobrou správou však je, že čoraz viac podnikov prišlo na to, že chcú ponúkať svojim zákazníkom skutočný zážitok, a preto zaradili do svojho menu aj 100 % Arabicu.

Zdroj obrázku:
Noiz Stocker / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard