V čom spočíva jedinečnosť 100% Arabicy?
Zrnkovú kávu dnes rozdeľujeme na dva druhy. Sú ňou Arabica a Robusta, kde každý tento druh sa rozlišuje najmä svojou chuťou. Oveľa viac ľudí však preferuje Arabicu. V čom sa skrýva jej tajomstvo?
Arabica je jednoznačne kávou, ktorá patrí medzi tie najkvalitnejšie a najpoužívanejšie kávy sveta, čoho dôkazom je aj fakt, že približne trištvrte z celej svetovej produkcie kávy tvorí práve Arabica.
Tento druh zrnkovej kávy je síce oproti Robuste náročnejší na pestovanie a prvú kvalitnú úrodu môžete mať až po 6 rokoch pestovania, no svojim zákazníkom sa odmení jedinečnou ovocnou a kyslastou chuťou.
Chuť záleží od spôsobu spracovania
Nie každá Arabica však bude chutiť rovnako. Rozdiely v chuti robí najmä jej spôsob spracovania, praženia a taktiež to, ako si svoju kávu pripravíte.
Medzi tie najpopulárnejšie však patrí 100 % Arabica, ktorú v súčasnosti ponúkajú tie najznámejšie pražiarne na svete. Zároveň tento typ kávy patrí medzi tie najdrahšie produkty kávových značiek, no zároveň aj medzi tie najpopulárnejšie.
Jednou z týchto známych značiek je káva Pellini, kde tento taliansky výrobca patrí medzi svetových lídrov v priemysle s kávou.
Odrodové kávy
Na tom najvyššom stupienku spomedzi všetkých káv a aj samotnej 100 percentnej Arabiky stoja takzvané plantážne a odrodové kávy, ktoré pochádzajú z určitej krajiny, a teda majú špecifikovaný svoj pôvod.
Tieto kávy sa častokrát označujú, ako takzvané gurmánske kávy a nájdete ich len vo vybraných kaviarniach.
Ak ste však na túto odrodu 100 % Arabiky narazili, určite vám odporúčame tento typ kávy skúsiť, keďže s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o tú najlepšiu kávu, ktorú ste doteraz ochutnali.
Buďte tak trošku gurmán
V bežných slovenských kaviarniach sa najčastejšie stretnete s kávou, ktorá pozostáva zo zmesi Arabiky a Robusty.
Dobrou správou však je, že čoraz viac podnikov prišlo na to, že chcú ponúkať svojim zákazníkom skutočný zážitok, a preto zaradili do svojho menu aj 100 % Arabicu.
Zdroj obrázku:
Noiz Stocker / Shutterstock.com