Ako si vybrať kvalitnú posteľnú plachtu a ako sa o ňu starať?

  • Inzercia
  • 20. mája 2021, 19:00

Ak si idete zariadiť spálňu alebo detskú izbu, je samozrejmé, že budete potrebovať aj posteľ s posteľnou bielizňou. Nejedná sa len o pekné obliečky či vankúše. Dôležitá je aj plachta, ktorá síce nie je na prvý pohľad viditeľná, o to dôležitejšia ale je, keďže chráni matrac a aj nás. Ako si vybrať plachtu, ktorá nám vydrží aj niekoľko rokov a farba nezíde po pár mesiacoch?

Zdroj: WHYFRAME / Shutterstock.com

Existujú rôzne typy posteľných plachiet, ktoré bežne zoženiete či už v kamennej predajni alebo na internete. Akými bodmi by ste sa mali riadiť pri výbere, ak zháňate skutočne kvalitnú plachtu?

1. Kvalita nie kvantita

Do niečoho sa skrátka oplatí investovať. Platí to aj o posteľných plachtách. Vďaka kvalitným materiálom môžete predísť alergickým reakciám. Rovnako je pravdepodobné, že vám kvalitná plachta vydrží dlhšie. Skúste si zvážiť svoje možnosti a investujte do 1 – 2 plachiet, ktoré sú z dobrého materiálu.

2. Typ plachty

Všimnite si z akého materiálu sú vaše posteľné obliečky a na základe toho vyberte plachtu. Niektoré druhy rôznych látok k sebe vôbec nepasujú. Ak si chcete uľahčiť obliekanie matracu, skúste si zadovážiť plachtu s gumou, ktorá je po celom obvode, vďaka čomu sa jednoducho podarí obliecť matrac a zároveň počas najbližších dní sa plachta ani nepohne.

3. Miesto na uskladnenie

Ak chcete zachovať pôvodnú farbu vašej plachty, mali by ste ju mať uskladnenú na tmavšom mieste. Ak je plachta celé dni vystavená slnečnému žiareniu, môže vyblednúť. Najlepšie je tiež mať plachtu uskladnenú v uzavretej nádobe, kde bude plachta chránená pred prachom. Ak si po čase na plachte všimnete napríklad žmolky, je to znak toho, že potrebujete novú plachtu.

Ak si chcete zľahčiť prácu a nechce sa vám pravidelne žehliť veľké plachty, skúste si kúpiť napínaciu plachtu, ktorú po vysušení môžete rovno natiahnuť na posteľ a nikto nezistí, že sa nežehlila.

Zdroj obrázku:
WHYFRAME / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard