Noc múzeí priniesla aj výstavu historických fotografií

Podarilo sa. V sobotu 15. mája sa po daždivých dňoch počasie umúdrilo a umožnilo nielen vyjsť na prechádzku do mesta, ale tiež si užiť pripravenú Noc múzeí. Zorganizovali ju inštitúcie na celom svete, medzi nimi aj Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch.

Pri historických fotografiách pred Balneologickým múzeom Imricha Wintera sa pristavovali desiatky okoloidúcich. (Autor: am)

Protipandemické opatrenia sa v posledných dňoch a týždňoch výrazne menili. Výsledkom toho je, že v súčasnosti záujemcovia môžu navštevovať galérie i múzeá. Balneologické múzeum I. Wintera nerobilo prednášky, ale otvorilo svoje budovy v nadštandardnom čase až do pol deviatej večer a ponúklo aj komentované prehliadky.

„Sú návštevníci, ktorí si chcú pozerať expozíciu sami a v prípade, že ich niečo zaujme, sa pýtajú. No pre tých, ktorí mali záujem, bola možnosť absolvovať komentovanú prehliadku,“ uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa. Výnimkou je v tomto Pamätná izba I. Kraska, kde si charakter expozície komentovanú prehliadku vyslovene žiada.

Ľudia mali o Noc múzeí záujem, prichádzali si prezerať interiéry všetkých troch výstavných priestorov i prehliadku historických fotografií, inštalovanú pred Kúpeľnou dvoranou. Mnohí z nich následne zašli i dnu do múzea.

„Bolo tu pomerne veľa ľudí, ktorí zakúpením symbolického jednoeurového vstupného podporili múzeum. Táto vstupenka im platila vo všetkých troch expozíciách,“ priblížil Krupa s tým, že mnohí uvítali možnosť pozrieť si výstavy po dlhšom čase a prípadne porovnať, čo pribudlo.

„Srdečne pozývame všetkých aj na ďalšie návštevy nášho múzea. Verím, že už čoskoro budeme môcť pripravovať i prednášky, prezentácie a ďalšie aktivity pre verejnosť,“ skonštatoval riaditeľ. V múzeu sú veľmi radi, že môžu konečne privítať ľudí, a to aj vo väčšom množstve. „Tešíme sa, že už budú môcť chodiť aj školy a budeme môcť pre ne robiť prednášky. Vždy bývali na určitú tému v rámci vyučovania,“ doplnil Krupa.

Ambíciou je tiež v spolupráci s kúpeľmi zorganizovať vychádzky pre nielen pre hostí, ale aj pre verejnosť, ich obsahom bude spoznávanie určitej oblasti. Prvá vychádzka je v pláne už začiatkom júna a mala by mať prírodovedné zameranie na banské diela. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava