Radnica hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie atletického oválu za viac ako 780-tisíc eur

  • Kraj / Piešťany / Šport / Futbal / Ostatné športy / Región
  • 18. mája 2021, 12:11

Mesto Piešťany hľadá vo verejnom obstarávaní zhotoviteľa rekonštrukcie atletického oválu so šiestimi dráhami, vrátane závlahového systému a stavebných úprav vjazdu na štadión.

Atletickú dráhu na futbalovom štadióne zrekonštruujú za viac ako 780-tisíc eur. (Autor: red)

Predpokladaná hodnota zákazky pred verejným obstarávaním bola vyčíslená na viac ako 780-tisíc eur. V rozpočte mesta je na tieto účely vyčlenených viac ako 760-tisíc eur. Na atletický ovál dostane samospráva prostredníctvom Slovenského atletického zväzu dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške 250-tisíc eur.

Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch ešte minulý rok v auguste spolufinancovanie v potrebnej výške schválilo. Predmetom schválenej realizácie je atletický ovál s dĺžkou 400 metrov so šiestimi dráhami, jednotný s polomerom zákrut 36,5 m, šprintérska rovinka dĺžky 130 m so šiestimi dráhami s umelým povrchom certifikovaným Medzinárodnou atletickou federáciou IAAF. Tartanový povrch oválu má byť situovaný na jestvujúcej bežeckej dráhe rekonštrukciou podložia s nutnými stavebnými úpravami.

Generálny sekretár Slovenského atletického zväzu (SAZ), Vladimír Gubrický, vysvetlil filozofiu budovania atletických dráh: „SAZ dostal na rekonštrukciu či výstavbu športovísk od vlády päť miliónov eur. Naša filozofia ich využitia spočíva v tom, že máme zámer podporiť v spolupráci so samosprávami čo najviac projektov po celom Slovensku. O dotáciu od SAZ sa uchádzalo štyridsať miest, výkonný výbor vybral 23 z nich. Atletický štadión nemusí byť k dispozícii len atlétom. Môže slúžiť školám, ale aj iným športovým klubom.“

Atletický ovál bude obsahovať aj časti technických sektorov – hod oštepom (2x), sektor skoku do diaľky s dvomi rovnobežiskami a doskočiskami tesne vedľa seba, vodnú priekopu, vrh guľou, skok o tyči, skok do výšky. Ovál bude spĺňať pravidlá IAAF a bude navrhnutý podľa technického manuálu IAAF Track and Field Facilities Manual 2008 Edition.

V Martine na začiatku septembra 2020 otvorili obdobné športovisko, aké je naprojektované v Piešťanoch.

„Myslíme si, že skvalitnením podmienok na atletickú prípravu zvýšime záujem mládeže o tento šport, a tým pádom zvýšime počet členov v miestnom atletickom klube. Mesto Piešťany má vhodné klimatické podnebie, dobré ubytovacie kapacity aj v blízkosti atletického štadióna, poskytuje možnosť kvalitnej regenerácie v miestnych kúpeľoch, vieme ponúknuť možnosti na sústredenia pre športovcov z iných miest či zahraničia. Rovnako budeme schopní organizovať súťaže a športové podujatia,“ uvádza dôvodová správa návrhu schválená zastupiteľstvom. Nové mestské atletické športoviská majú byť k dispozícii aj školám či iným športovým oddielom na kondičné tréningy.

„Využitie bude širokospektrálne. V prvom rade pôsobia v Piešťanoch atletické kluby, ktoré sú členmi Slovenského atletického zväzu, pod vedením skúsených trénerov Annemary Halmovej, Silvie Šalgovičovej a Jozefa Repčíka, ktorí majú záujem odovzdať svoje skúsenosti mladým nádejným športovcom. Máme zato, že skvalitnením podmienok na atletickú prípravu zvýšime záujem mládeže o tento šport, a tým pádom zvýšime počet členov v miestnom atletickom klube,“ píše sa v materiáli, ktorým radnica zdôvodnila spolufinancovanie tohto projektu.

Nový trávnik aj tribúny

Rekonštrovať by sa mal aj trávnik a hľadisko futbalového štadióna. Slovenský Fond na podporu športu v závere minulého roka vyhlásil výzvu na dotácie pre samosprávy. Mesto sa do nej plánuje zapojiť s projektom Obnova športového areálu v Piešťanoch, ktorý je zameraný na celkovú rekonštrukciu futbalového športoviska.

Projekt obsahuje riešenie obnovy umelého trávnika futbalového ihriska s novým čiarovaním aj pre nohejbal a ragby. Taktiež zahŕňa nové striedačky, tribúnu a spevnené plochy. Celkový rozpočet projektu predloženého futbalovým klubom je 215 756 eur, spolufinancovanie zo strany mesta predstavuje sumu 107 878 eur, t. j. 50 percent plánovaného rozpočtu projektu. Mesto Piešťany chce túto investíciu realizovať z dlhodobého úveru, ktorý musia poslanci najprv schváliť.

Zdroj: SITA, red

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf