Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 16. mája 2021, 10:07

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, rúško je podľa slovníka slovenského jazyka jemná tkanina zahaľujúca niečo, závoj. Hodvábne rúško, lekársky sterilná tkanina na ochranu pred infekciou, prachom a podobne.


Jano Babič (Autor: red)

Asi všetci sme sa stretli s rúškom. Z posedu v zubárskom kresle pôsobilo spolu so zvukom vŕtačky hrôzostrašne, ešte hlbší je pocit pri pohľade na množstvo postáv pobehujúcich presne a účelne okolo operačného stola. Sú zamestnania, kde sa nedýchateľne práši, prostredie zamoruje nedýchateľný zápach alebo v ovzduší lieta neznesiteľne veľa zdraviu škodlivých kvapiek.

V histórii registrujeme epidémie či pandémie rôznych chorôb, ktoré vo forme šírenia bacilov alebo vírusov napadli milióny ľudí a spôsobili katastrofy v počte postihnutých. Sme svedkami, ba priamymi účastníkmi takej katastrofy. Od vypuknutia pandémie dodnes uplynul viac než rok. Stále nie sme vysporiadaní s jej potlačením, tento boj nemá víťaza. Množstvo opatrení a prostriedkov na ochranu proti ochoreniu sa minulo účinkom.

Vedecky aj empiricky je dokázané, že účinným prostriedkom je rúško. Rúško sa predstavilo v rôznych podobách jeho vývoja, technicky zdokonalené pre rôzne prostredia, príležitosti, úkony, vekové skupiny. Niet pochýb o jeho účinnosti a dôležitosti v existenčnom boji proti neviditeľnému zabijakovi. A predsa sa nájdu pochybovačné hlasy, výkriky o obmedzovaní osobnej slobody spôsobené nariadením nosiť rúško. Rúško sa používa ako útočiaci nástroj proti politickým oponentom, rúško je prostriedok populistických hlásateľov v snahe získať podporu nerozhodnutých jedincov. Chudák rúško! V chápaní týchto tiež politikov je jeho definícia a poslanie dokonale pošliapané. Pri troche snahy o ľudskosť a pri vzájomnom rešpekte by sme rúšku priznali jeho dôležitosť a sebe vylepšili pozíciu v ochrane svojho zdravia.

Pandemická situácia sa zlepšuje. Opúšťame sféru najprísnejších opatrení, svitá nádej na spoločenské a kultúrne podujatia, v dohľadne sú koncerty a hudobné produkcie v kluboch. O pripravovaných koncertoch a festivaloch vás priebežne informujeme. Nebude to inak ani v budúcej relácii. Open Jazz Fest na Zelenej vode rozšíril program, festival Ženy v džeze dostáva jasné kontúry, cyklus koncertov Jazz za železnou oponou sa predstaví 22. mája online koncertom s Dáškou Libiakovou a Skylark Triom. Na trenčiansky festival Jazz pod hradom sa chystá estónsky džez zastúpený špičkovými umelcami pobaltskej krajiny.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine a pri repríze relácie v stredu o 20:00 sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela