Bratia Ferkodičovci – matadori prezúvania a občasných defektov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. mája 2021, 00:01

Aj napriek tomu, že je sezóna prezúvania pneumatík, toto nie je reklama na servis, ale príbeh najstaršieho pneuservisu v Piešťanoch. Bratia Ferkodičovci sa okolo pneumatík motajú už od detstva. Dnes sú to sedemdesiatnici a do ich rodinného pneuservisu chodia verní vodiči zo zvyku práve preto, že svoje remeslo robia poctivo už od nepamäti.

Traja z piatich bratov Ferkodičovcov, ktorí v roku 1991 zakladali prvý súkromný pneuservis v Piešťanoch. V ich dvore sa pneumatiky opravujú už vyše 70 rokov. Zľava Peter, Július a Anton. (Autor: Juraj Sedlák)

Je streda ráno a vo dvore u Ferkodiča je rušno už od siedmej, keď otvárajú. Predajú vám tu novú batériu, opravia štartér, alternátor, vymenia žiarovku a kadečo iné, ale väčšina zákazníkov sem v tomto období chodí „prezúvať”. Muži tu pneumatiky hore-dole kotúľajú ako v akejsi pouličnej chlapčenskej hre, ženy tu vídať zriedkavo. Zimné dole, letné nasadiť. Medzitým ich odkotúľať na vyváženie alebo výmenu na diskoch.

„Naši chalani remeslo ovládajú ako málokto, nie sú to kvázi majstri z ulice, ktorých berú niektoré iné pneuservisy,” tvrdí Július, najstarší z bratov Ferkodičovcov.

V zaprášenej dielni so svetlíkom, kde sa roky takmer nič nezmenilo, je naladené rádio a pomedzi to počuť syčanie a nafukovanie duší a štrngot náradia. Mnohé sa zmenilo, remeslo trvá. Na zručnosť Ferkodičovcov dohliadajú sporo odeté dámy z kalendárov na stenách, ktoré patria k akémusi koloritu starých dielní, autoservisov a garáží, na ktoré sme sa nevedeli tajne vynadívať ako malí chlapci.

Na zadnej stene dielne sú uskladnené gumy najvernejších zákazníkov, ktoré vytvárajú akúsi galériu kriedou popísaných pneumatík s menami. Odpočívajú tu podľa sezóny. Teraz zimné, v zime letné. Keby mali uskladňovať pneumatiky všetkých verných, nemali by kde pracovať, dozaista by zapratali aj priľahlý dvor, kde sa v sezóne niekedy tvoria rady.

Ferkodičovci by autoservis aj modernizovali, ale váhajú. Zákazníci sú „oduševneným matadorom” verní nie pre vydláždenú a vyleštenú dielňu, ale pre poctivú robotu.

Nepriatelia režimu vulkanizovali

Ferkodičovci sa do priestorov známeho pneuservisu na Radlinského ulici nasťahovali v roku 1948. V malom dvojizbovom byte, ktorý je súčasťou areálu, ich bolo 11 detí – sedem chlapcov a štyri dievčatá.

„Od štrnástich rokov som sa stále motal okolo áut. Tu vo dvore boli stovky pneumatík, hrávali sme sa v nich na schovávačku. Každé ráno sme sa ako deti budili na hluk kompresora. Na ulici sme hrávali hokej. Auto tadiaľto prešlo raz za polhodinu,” spomína majiteľ firmy Auto-Batérie Elektro, 79-ročný Július Ferkodič, ktorý sem chodí každé ráno na kávičku a na kontrolu.

„Džefo”, ako prezývajú Petra, najmladšieho z Ferkodičovcov, je zručný v oprave motorov. Keď je však nával práce, pomôže aj pri výmene pneumatík.

V dielni nájdete jeho dvoch bratov – Petra a Antona, ktorí sú už sedemdesiatnici. V servise pracuje ešte zať pána Ferkodiča, Marián, a synovec Peter, ktorému nik nepovie inak ako „Džefo”. Všetci sú rodina.

Krátko nato, ako sa Ferkodičovci do areálu nasťahovali, im štát bez akéhokoľvek súhlasu strčil do priestorov vulkanizačnú dielňu a maliarsku divíziu z Tvorby. Po celé roky im neplatili žiadne nájomné. Obrusovali sa tu pneumatiky a vo formách vyrábali nové gumené vrstvy. Náročná robota je slabé slovo. „Pracovali tu rôzni nepriatelia socializmu, farári a politicky nespoľahliví občania,” spomína pán Július na obdobie komunizmu.

Čo by to bolo za tradičnú dielňu bez sporo odetých slečien z kalendárov. Tie dohliadajú na zručnosti majstrov.

Keď v roku 1991 zakladali piati bratia súkromný pneuservis, bol prvý a jediný v Piešťanoch. A mali veru čo robiť. Otvorený boli od rána od šiestej do desiatej večer. „Naši chalani to remeslo ovládajú ako málokto, nie sú to kvázi majstri z ulice, ktorých berú niektoré iné pneuservisy,” podotýka najstarší z bratov Ferkodičovcov.

Ich otec Alojz priniesol do Piešťan prvú loptu. „Písal sa rok 1912 a otec bol ročník 1888, narodil sa ešte za Rakúsko-Uhorska. Založil futbal v Piešťanoch. Všetci bratia sme ho hrávali,” rozpráva pán Július na dvore, kde vyrastal. Brat Anton bol 32 rokov správcom piešťanského futbalového štadióna.

Anton Ferkodič bol 32 rokov správcom piešťanského futbalového štadióna.

Prvý sneh je peklo

V dielni je medzitým rušno. „Najväčší nápor je, keď napadne prvý sneh a zima vodičov klasicky prekvapí. Vtedy nestíhame, sú tu odrazu všetci, hotové peklo. Teraz na jar chodia ľudia prezúvať postupne. Je to sezónna záležitosť. A potom sa občas zastaví ktosi s defektom. V Piešťanoch je autoservis už pomaly na každom rohu,” objasňuje Marián, ktorý ako jediný z partie nemá priezvisko Ferkodič, ale patrí do rodiny. Robí tu už dve desaťročia.

Marián nie je síce Ferkodič, ale patrí do rodiny. Je zaťom najstaršieho Júliusa, pre ktorého pracuje už dve desaťročia.

„Niektorí vodiči zabudnú a pneumatiky prídu prezuť až v auguste. Nájdu sa aj takí, ktorí prídu, keď napadne prvý sneh, a zistia, že celé leto jazdili na zimných. Stáva sa,” tvrdí popri vyvažovaní kolies 74-ročný Peter Ferkodič. Páni v rokoch sa narobia. „Keď ma bolí celé telo, prečo by chrbát nemal,” smeje sa o tri roky mladší brat Anton.

„Niektorí vodiči zabudnú a pneumatiky prídu prezuť až v auguste. Nájdu sa aj takí, ktorí prídu, keď napadne prvý sneh, a zistia, že celé leto jazdili na zimných,” tvrdí 74-ročný Peter Ferkodič.

So zákazníkmi sa neraz zasmejú, pošpásujú, radi poradia, preberú narýchlo politiku alebo problémy okolo áut. V prvom rade je však robota. „Rekord máme 12 minút, keď prezúvame štyria a vymieňame pneumatiky na diskoch. Ako pri formulách to nie je, ale snažíme sa,” zaznie medzi rečou.

Dnes je aj iná technika. Nové a drahšie autá už hlásia vodičovi aj tlak v pneumatikách a zvestujú to blikajúcimi ikonkami na palubnej doske. Elektronika sa občas zblázni a starí páni sa smejú. „Kolesá nastavíme, dofúkame a kontrolka si bliká ďalej,” vraví Peter.

Kotúľanie pneumatík hore-dole po dielni, garáži a vo dvore zavše pripomína akúsi pouličnú chlapčenskú hru z detstva.

Za starých čias to bolo všetko na nich. Remeslo, ktoré im aj v sedemdesiatke ide od ruky, azda budú mať komu prenechať. Majiteľ Július by autoservis aj modernizoval, ale stále váha. Zákazníci sú „oduševneným matadorom” verní nie pre vydláždenú a vyleštenú dielňu, ale pre poctivú robotu. A tak to má byť. Ostatné ukáže čas.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav