Kam patria ojazdené pneumatiky?

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 13. mája 2021, 00:01

Mnohí vodiči a vodičky, ktorí prezúvajú zimné pneumatiky za letné, riešia dilemu, kde môžu odovzdať ojazdené gumy. Systém spätného odberu pneumatík má v praxi medzery. Jediné miesto, kam rozhodne nepatria, sú čierne skládky v prírode. Odtiaľ ich brať nechce už nikto, aj keď ich dobrovoľníci vyzbierajú.

Robo Hoš a dobrovoľníci z iniciatívy Clean Piešťany - za čistejšie Piešťany zbierajú odpadové pneumatiky z ilegálnych skládok na území mesta pravidelne. (Autor: Juraj Sedlák)

Zákon o odpadoch aj Všeobecne záväzné nariadenia mesta Piešťany o odpadoch hovoria jasne: odpadové pneumatiky nie sú súčasťou komunálneho odpadu ani zberu odpadov, ktorý zabezpečuje mesto, preto ich nie je možné odovzdať ani na zbernom dvore. Vodiči ich môžu odovzdať v rámci spätného zberu distribútorovi alebo predajcovi pneumatík, pneuservisu alebo autoservisu bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky.

Odtiaľ ich zadarmo odváža, likviduje a recykluje autorizovaná organizácia zodpovednosti výrobcov, napríklad firma Eltma, s. r. o., ktorá bola založená výrobcami a dovozcami rôznych značiek pneumatík. Ich výrobcovia a dovozcovia zaplatia organizácii zodpovednosti výrobcov recyklačný poplatok pri uvedení produktu na trh. Konečný zákazník má spätný odber v cene pneumatiky.

Zobrať ich musia, no často sa „okúňajú“

Aká je realita? Pneuservisy, v ktorých si objednáte nové pneumatiky alebo ste stálymi zákazníkmi a „prezúvate” u nich pravidelne, vám pneumatiky, ktoré doslúžili, radi zoberú. Horšie je, keď sa zastavíte v najbližšom servise a odpadové pneumatiky tam chcete odovzdať. Zo zákona na to máte právo, ale nemusí sa to skončiť úspešne. Podľa skúseností mnohých Piešťancov sú s tým problémy.

Pneuservisy sa „okúňajú”, vyhovárajú a tvrdia, že sa odvoz odpadových pneumatík musia platiť. Nie je to pravda. Firma Eltma odváža použité gumy zadarmo, musí ich však byť minimálne sto kusov. Pneuservisy argumentujú, že nemajú skladové priestory a s uskladnením a manipuláciou majú zvýšené náklady. Hnevajú sa aj na internetových predajcov, ktorí nemajú za zber odpadových pneumatík žiadnu zodpovednosť. Môžu totiž podnikať i z obývačky kdesi na sídlisku a s cenami nových pneumatík dokážu ísť nižšie ako napríklad pneuservisy.

Zákon každému predajcovi síce ukladá povinnosť zriadiť miesto spätného odberu, ale kontrolný orgán – Slovenská inšpekcia životného prostredia – ich kontroluje málokedy. Sú aj pneuservisy, ktoré vám pneumatiky radšej zoberú, aby neskončili niekde na čiernej skládke. Také sú však výnimkou. Mohol by som menovať konkrétny príklad, ale asi by sme majiteľa pneuservisu nepotešili.

Pneumatiky z čiernych skládoknikto nechce

S čiernymi skládkami je problém ešte väčší. Áno, sú medzi nami aj takí, ktorí, keď nepochodia v pneuservise (pokiaľ sa vôbec unúvajú), vyhodia pneumatiky, kde sa im zachce. Darmo ich dobrovoľníci, napríklad z iniciatívy Clean Piešťany – za čistejšie Piešťany, vyzbierajú, nemajú ich kam odovzdať. Zberný dvor ich nezoberie a pneuservisy taktiež, nanajvýš po známosti.

Spoločnosť Eltma uvádza, že takéto pneumatiky sú kategorizované ako odpad a môžu byť znečistené, nemôžu s nimi manipulovať, lebo na to nemajú oprávnenie. Recyklovanie takýchto pneumatík je vraj náročnejšie. Zákon o odpadoch nerieši nakladanie s odpadovými pneumatikami pochádzajúcimi z nepovolených skládok odpadov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách mesta.

„Nepovolené skládky by nemali vznikať, nakoľko funguje systém spätného odberu pneumatík. Mesto Piešťany, samozrejme, do budúcnosti bude riešiť túto situáciu a bude komunikovať (žiadať o stanovisko) aj Ministerstvo životného prostredia SR s cieľom zabezpečiť fungovanie tohto systému, ktorý má z pohľadu praxe medzery,” píše sa okrem iného v stanovisku Mesta Piešťany, ktoré si k tejto problematike vyžiadal Robo Hoš, administrátor facebookovej stránky Clean Piešťany – za čistejšie Piešťany. Inými slovami, mesto o problematike vie a chce ju riešiť.

Iné obce v Piešťanskom okrese, napríklad Drahovce a Chtelnica, sú proaktívne a tento problém vyriešili zriadením miesta zberu odpadových pneumatík na svojom zbernom dvore. Odovzdať ich tam môžu len obyvatelia obce a čiastočne sa tak rieši problém čiernych skládok na ich území. Prečo čiastočne?

„Aj napriek tomu, že na našom zbernom dvore môžu odovzdať pneumatiky občania v neobmedzenom množstve, každý týždeň nejaké zbierame pri Váhu. Sú aj takí jedinci, ktorí sa musia pneumatík zbaviť okamžite a práve vtedy, keď je zberný dvor zatvorený. Pre ochranu životného prostredia sme však ochotní urobiť čokoľvek,” prezradil nám starosta Drahoviec Miroslav Ledecký.

Už len dodáme, že prehľad všetkých zberných miest nielen v Piešťanskom okrese nájdete na stránke www.eltma.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila