Fontány v centre už striekajú. Viete, ako sa volajú?

Ak ste sa tento víkend prechádzali centrom Piešťan, iste vám neuniklo, že prevažná časť fontán funguje a skrášľuje okolie. Kým my bežní okoloidúci vidíme len krásu prskajúcej vody v odraze slnečných lúčov, za prevádzkou fontán je kopec roboty. Tú odvádzajú pracovníci Služieb mesta Piešťany.

(Autor: am)

Pre doterajší dážď sa niektoré kroky, týkajúce sa spúšťania fontán, prirodzene posúvali, no momentálne už veľká časť z nich strieka. „Robili sme nátery pre priesaky vody do telesa fontán, takže pracovníci museli fontány vyčistiť, odstrániť pôvodné nátery, na niektorých urobiť cementový poter a napokon aplikovať novú farbu. Opakovane čistili filtre a čerpadlá, niektoré museli rozobrať. Takže, samozrejme, aj technológia musela prejsť prípravou,“ priblížila riaditeľka Služieb mesta Piešťany, Hana Dupkaničová. Všetci ľudia, ktorí sa na prípravách fontán podieľajú, pritom nemajú na starosti len tie, ale aj parkoviská, trhoviská či cesty.

Vďaka robote pracovníkov si v týchto dňoch môžete spraviť prechádzku centrom mesta a prezrieť si, ako vyzerajú čerstvo spustené pripravené namaľované fontány. „Tento rok so súhlasom pamiatkarov dostala fontána pod sochou barlolámača šedý náter, pričom všetky ostatné fontány zostali v pôvodnej modrej farbe,“ uviedla riaditeľka.

V súčasnosti už funguje spomínaná fontána na Kolonádovom moste, tiež pri kine Fontána, pri Balneologickom múzeu – Kúpeľnej dvorane, ale spustená je i čierna fontána, ktorá nesie názov Príbeh Váhu, skákajúca fontána pred Pávom s názvom Príbeh prameňov. Prskajú už aj malé pramienky v Sade A. Kmeťa.

Tento týždeň ešte budú pracovníci dorábať kruhovú fontánu Pramene, ktorá sa nachádza v parku na konci centrálnej dvojaleje. Spustia tiež fontány pri Kruhovke a na Slnečnej ulici. Posledná bude sfunkčnená fontána na Staničnej. Možno ste si všimli, že ešte nefunguje pri hoteli Eden. Na prevádzku je pripravená, avšak tesne pri nej opadáva sakura. Preto sa pracovníci rozhodli, že so spustením počkajú, až kým kvietky stromu opadnú.

Problémy a vrásky pracovníkom robí, keď sa po fontánach na bicykloch a kolobežkách vozia mladí. Neváhajú sa previezť aj po čiernej fontáne na Námestí slobody, čím ničia jej obklady. Pripomíname, že fontána nie je skatepark, detské ihrisko, chodník ani nič podobné, ale umelecké dielo, ktoré má robiť radosť všetkým naokolo. Skúsme sa preto aspoň s troškou ohľaduplnosti starať o svoje okolie, ktoré nám ponúka skutočne unikátne množstvo fontán, všetky len niekoľko stoviek metrov vzdialené od seba.

Aké fontány máme v Piešťanoch

Čierna fontána na Námestí slobody s názvom Príbeh Váhu pochádza z roku 2007. Autormi návrhu fontány sú Bohuslav Pernecký, Anna Pernecká, Marianna Bogyová a Denisa Krupová. Výtvarným dotvorením tejto fontány je dielo Dušana Králika Vtáčí ostrov, ktoré je integrálnou súčasťou celkového výtvarného konceptu fontány.

Skákajúca fontána v Sade A. Kmeťa je z roku 2009. Nesie názov Príbeh prameňov a jej autori sú rovnakí ako pri prechádzajúcom diele. Bohuš Kubinský je autorom sochy Páv s pitnou fontánkou, ktorá je integrálnou súčasťou celkového výtvarného konceptu fontány.

Pred kinom Fontána sa nachádza Chlapec s rybami. Tradicionalisticky poňaté dielo akademického sochára Ladislava Ľ. Polláka z roku 1956 je sčasti vytesané z jemného pieskovca a sčasti vyformované z umelého kameňa. Patrí k vrcholom tvorby plodného až do smrti v roku 2002 v Piešťanoch tvoriaceho umelca.

Fontána Kvet Victoria Regia sa nachádza na Staničnej ulici. Vznikla v sedemdesiatych rokoch podľa návrhu architekta Rudolfa Krajíčka v rámci akcie Piešťany, mesto fontán proklamovanej v rokoch 1970-1971.

Fontána pri Kruhovke pochádza z roku 1967 a je dielom Juraja Hovorku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav