Profesor Ruttkay oslávil životné jubileum – 80 rokov

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 10. mája 2021, 00:01

V týchto dňoch sa dožíva významného životného jubilea – 80 rokov – čestný občan mesta Piešťany, Prof. PhDr. Alexander Ruttkay, DrSc.

Alexander Ruttkay je čestným občanom mesta Piešťany. (Autor: piestany.sk)

Rodák z Budapešti, ktorý prežil detstvo i stredoškolské časy v Piešťanoch, sa celý svoj pracovný život venoval archeológii. Realizoval terénny výskum veľmožského dvorca a pohrebiska s rotundou z 9. storočia v Ducovom – Kostolci. Bol dlhoročným riaditeľom Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. 

Neskôr odkryl základy Rotundy svätého Juraja a pohrebiska z 11.-13. storočia pod vrchom Marhát, v roku 1981 začal výskum na Detvianskej ulici v Piešťanoch, kde v blízkosti gotického kostola preskúmal pohrebisko z 12.-13. storočia a v tom istom roku v Moravanoch nad Váhom doložil stredoveké jadro horného kostola zo 14. storočia.

A to je len čiastka z jeho množstva archeologických výskumov, ktoré výrazne prispeli k obohateniu dejín Slovenska. V roku 1990 sa podieľal na založení piešťanskej sekcie Veľkomoravskej spoločnosti. Je autorom desiatok vedeckých štúdií a niekoľkých monografií. O svojej práci prednášal na viacerých univerzitách.

Čestným občanom mesta Piešťany sa profesor Alexander Ruttkay stal v roku 2003. V roku 2007 mu prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil Pribinov kríž I. triedy za významné zásluhy v oblasti archeológie. K životnému jubileu mu želáme predovšetkým veľa zdravia a tešíme sa na ďalšie stretnutia s ním.

piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek