Bylinkárka radí: Nezábudka lieči kožu, oči aj srdce

  • Bylinkárka radí
  • 10. mája 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví nezábudku roľnú.

Nezábudku roľnú používame na zastavenie krvácania, na kožné problémy, lieči pľúcne choroby, zapálené oči, podporuje činnosť srdca. (Autor: cs.wikipedia.org)

Nezábudka roľná (Myosotis arvensos) je dvoj alebo viacročná bylinka. Byľ má priamu, tuhú alebo vystúpavú, rozkonárenú, hranatú a husto chlpatú. Listy sú striedavé v prízemnej ružici stopkaté, kopijovité, sivozelené, chlpaté. Kvitne od mája do septembra. Kvietky sú svetlo-modré, vo vnútri žltkasté, odstávajúce na stopkách, kalich je päťcípy a odstávajúco chlpatý. Počas svojho vegetatívneho života nezábudka mení farbu kvetov. Plod je tvrdka. Nezábudka roľná narastie do výšky 60 centimetrov.

Nezábudka rastie v záhradách, na poliach, vo viniciach, rumoviskách. Je vysoko liečivá bylinka, ktorá je v dnešnej dobe málo známa. V minulosti ju ľudia používali na liečenie kožných problémov, ale najmä v období moru. Dnes sa používa na zastavenie krvácania, podporuje činnosť srdca, na zápaly kože a na kožné problémy, ako je ekzém, psoriáza, lieči pľúcne choroby, zapálené oči. Účinnými látkami sú srdcové glykozidy, triesloviny, alkaloidy, anthokyaníny, vitamín K a iné.

Upozornenie: Nezábudka roľná je jedovatá bylina, preto dávkovanie nezvyšujeme a ani dobu liečenia nepredlžujeme.

Čaj z nezábudky

Potrebujeme: 1/2 ČL sušených kvetov alebo listov nezábudky roľnej, 2,5 dl vody

Postup: Sušené kvety alebo listy zalejeme vriacou vodou, 5 minút lúhujeme, precedíme a raz denne užijeme. Užívame dva týždne pri pľúcnych chorobách.

Tinktúra

Potrebujeme: 30 g sušených nezábudkových listov alebo kvetov, 7 dl domácej pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Sušené listy alebo kvety dáme do pohára a zalejeme domácou pálenkou alebo liehom na 21 dní. Občas pohár pretrasieme. Potom zmes prefiltrujeme cez gázu a nádobu dobre uzavrieme. Užívame dvakrát denne tri kvapky na 1 PL teplej vody. Doba užívania je dva týždne, spravíme prestávku dva týždne a ešte raz zopakujeme. Tinktúra je vhodná na podporu srdcovej činnosti.

Prášok

Potrebujeme: 100 g sušených listov alebo kvetov nezábudky roľnej, mlynček

Postup: Sušené listy alebo kvety zomelieme v mlynčeku. Práškom zasypávame krvácajúce alebo rezné rany.

Masť na kožné ťažkosti

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov alebo kvetov nezábudky roľnej, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme 100 g čerstvých listov alebo kvetov a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri ekzémoch, psoriáze a pri zapálenej pokožke.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav