Podoby džezu

  • Hudba / Rádio Piešťany
  • 9. mája 2021, 12:50

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, máj je zvláštny mesiac. Označenie mesiac lásky je všeobecne známe a odráža prebúdzajúcu sa prírodu vo vzrastajúcej vzájomnej náklonnosti ľudí a intenzite jej prejavov. Najsilnejšie sa však tento pocit všeobecne vzťahuje k jednej bytosti, vo všetkých sférach najvzácnejšej a najbližšej.


Jano Babič (Autor: red)

Od narodenia, pri formovaní našej osobnosti, pri vstupe do tvorivého života a vlastne po celý život nás prevádza či reálne alebo v spomienkach – matka. Jej nenahraditeľnosť si uvedomuje ľudstvo na celom svete. Preto jej vzácnosť pripomína sviatok, ktorým si v jeden deň uctievame túto bytosť v jej kráse a dôležitosti. Druhá májová nedeľa je v Európe dňom oslavy matky, darkyne života.

V relácii Podoby džezu v Rádiu Piešťany si pripomenieme jedinečné džezové matky a ich slávne deti. Predstavíme si výnimočné dcéry a synov, ktorých životné cesty vedú v džezovej sfére po stopách ich slávnych matiek, od ktorých dostali džez vo svojich DNA. Niekoľko z nich spomenúť to značí hovoriť o Dee Dee Bridgewater a jej dcére China Moses, Alice Coltrane a jej synovi Ravi Coltrane, Nine Simone s dcérou Simone, Carla Blay má dcéru Karen Mantler, o Marii Hawkins Cole a Natalie Cole, Eliane Elias a Amanda Brecker, Carline Ray a o jej dcére Catherine Russell.

V našich končinách je veľa statočných matiek, ktoré usmernili cestu hudobného vývoja svojich detí. Aj v časoch, keď to ešte s džezom také samozrejmé nebolo. Vlastička Průchová a jej zásluha na vývoji jej syna. Jan Hammer presvedčil aj Ameriku o génových danostiach svojich rodičov, Janka Beláková dávala svojmu okoliu radosť z dobrej hudby a Martin Valihora ju povýšil na úroveň americkej školy hry na bicích. Renáta Štubniaková spievala v roku 2001 na Trenčianskom jazzovom festivale a získala ocenenie „objav festivalu“. Jej syn Matej Štubniak upevnil svojou hrou na kontrabase hudobnú ságu svojho rodu aj na trenčianskom Jazze pod hradom o dvadsať rokov neskôr…

Na stretnutie v nedeľu pri džezovej oslave Dňa matiek sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín