Sviatok práce oslávili v Arte prácou

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 8. mája 2021, 09:00

Iniciatíva Arta zorganizovala na deň práce brigádu, ktorá pomaly a isto otvára tohtoročnú rekonštrukciu a prebudovanie bývalej fabriky na čokoládu na kultúrno-kreatívne centrum, ktoré chýba v Piešťanoch ako soľ a ktorého opravu oddialila pandemická situácia. Prvý máj tu oslávilo prácou množstvo dobrovoľníkov. Prestavbu si bude občianske združenie sčasti robiť svojpomocne a za vlastné peniaze.

Arta už teraz vytvára priestor pre komunitu, ktorá je nielen kreatívna a hladná po umení, ale aj ochotná sa nezištne občiansky angažovať. Na brigádu prišli dobrovoľníci rôznych profesií, ale aj študenti. (Autor: Kata Sedlak/archív Arty)
Útroby Arty ukrývajú aj takéto autentické poklady doby. Miestnosť na prízemí, ktorá mapuje históriu a súčasnosť tejto budovy, ste si mohli pozrieť počas viacerých výstav. Po rekonštrukcii nájdete na Kollárovej ulici umelecké ateliéry, zdieľané priestory na prácu, dielne, kaviareň či výstavné a spoločenské priestory.
Staré a nefunkčné musí uvoľniť priestor pre nové a kreatívne. Upratovania je tu
ešte habadej. Iniciatíva ďakuje všetkým, ktorí prišli na pomoc.
Rekonštrukcia objektu láka aj umelcov z iných miest. Umelec Pavol Prekop sem
chodí z Trenčianskych Teplíc a rovnako ako ďalší by si v Arte rád otvoril svoj ateliér.
Počas najbližších mesiacov plánuje Arta spustiť Ateliér voľnej tvorby, v ktorom budú prebiehať pravidelné workshopy a vzdelávanie v oblasti umenia a kreatívnej tvorby pre verejnosť.
Prvomájové sprievody kedysi…
Kedysi sme na prvého mája nosili červené šatky na krku, dnes nosíme podobné šatky na prekrytie dýchacích ciest. Autor linorytu je Pavol Prekop.
Slovenská značka Primát v rámci prvomájovej pracovnej soboty potláčala tričká všetkým dobrovoľníkom.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín