Na záchranu Tematína príde len pätinová finančná podpora od štátu

  • História / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 6. mája 2021, 00:01

Národný projekt „Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ pokračuje, i keď v obmedzenom režime. Od ministerstva kultúry získa podporu jeden milión eur, ktorá bude určená pre občianske združenia starajúce sa o stredoveké pamiatky. Mojmír Choma, kastelán hradu Tematín a predseda občianskeho združenia Hrad Tematín, vysvetľuje, že ide len o pätinu sumy, ktorá bola na zachovanie a zveľaďovanie slovenských stredovekých pamiatok v predchádzajúcich obdobiach vyčleňovaná zo štátneho rozpočtu.

Hrad Tematín umožňuje nielen cieľ nenáročnej turistickej vychádzky, je to i cesta do stredovekej histórie nášho územia s charakteristickou faunou i flórou lesov stredného Považia. (Autor: FB Hrad Tematín - Tematin castle)

Projekt „Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“, ktorý doteraz fungoval pod vedením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, po niekoľkých rokoch skončil. Situáciu tak s obnovou hradov zachraňuje ministerstvo kultúry. „Všetky peniaze, ktoré sme vyčlenili v sume milión eur, budú k dispozícii občianskym združeniam. Pôjdu priamo nezamestnaným,” uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.

Podľa Mojmíra Chomu zamestnávanie nezamestnaných nie je pre ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka priorita. Ministerstvo kultúry tak zachraňuje fakt, že bez finančnej podpory by práce na stredovekých hradoch utíchli. „Ak by sa v prácach nepokračovalo, i to, čo sme doteraz na hrade vybudovali, by začalo degradovať,“ vysvetlil kastelán Tematína.

O hrad sa stará občianske združenie Hrad Tematín.

Pätinová suma podpory reštaurovanie hradu významne obmedzí. „Kým doteraz sme počas letnej sezóny pri obnove hradu zamestnávali desať nezamestnaných, tak na základe okresaného rozpočtu by to boli už len dvaja, maximálne traja,“ povedal nám Choma. Vyjadril však nádej, že organizácia Zachráňme hrady, ktorá aktivistov pracujúcich na obnovách hradov na celoslovenskej úrovni zastrešuje, zabezpečí prerozdelenie financií na všetky hrady rovnomerne: „V takom prípade by sme mohli zamestnať do septembra päť nezamestnaných evidovaných na úrade práce.“

Rozhodnutie ministerstva kultúry je však len prvý krok k riešeniu situácie na obnovovaných hradoch. Peniaze musí rezort kultúry presunúť na ministerstvo práce a následne budú regionálne úrady prace sociálnych vecí a rodiny podpisovať zmluvy s občianskymi združeniami, ktoré sa o stredoveké pamiatky starajú. A keďže sezóna prác na Tematíne sa už začala, bude zatiaľ postavená len na ochote prispieť k záchrane hradov zo strany dobrovoľníkov a občianskych aktivistov.

Bránová veža – objekt prešiel nevyhnutným architektonicko-historickým i archeologickým výskumom. Zásahy boli rozdelené do niekoľkých sezón.

Obnova bránovej veže

Jeden z najstarších objektov hradu, ktorého história siaha do polovice 13. storočia, je bránová veža. Objekt je jedinečný pôvodným pieskovcovým portálom s jedinečnými technickými a architektonickými prvkami, typológiou, ktorá u nás nie je bežná. Veža prešla nevyhnutným architektonicko-historickým výskumom (2011, 2019), archeologickým výskumom (2010, 2016) a projektovou dokumentáciou (2014). Zásahy boli rozdelené do niekoľkých sezón, a to stabilizácia západnej steny s doplnením nároží a preškárovaním (2016), stabilizácia východnej steny s doplnením nároží a preškárovaním (2018), podmurovanie východnej časti severného múru (2019), stabilizácia líca (2020).

V roku 2021 čaká vežu stabilizácia severnej fasády a reštaurátorská konzervácia pieskovcového portálu. Rozsah prác však bude závisieť od výšky pridelených dotácií na obnovu hradu.

zdroj: OZ Hrad Tematín

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav