Prechádzka Chtelnicou a turisticko-športové vyžitie v okolitej prírode

  • Tip na výlet
  • 4. mája 2021, 00:01

Ponuka pre mototuristov, peších aj cykloturistov, horských bežcov, kolobežkárov, korčuliarov, priaznivcov severskej chôdze i pre malých jazdcov na odrážadlách. Pýchou obce Chtelnica je zrekonštruovaný barokový kaštieľ a ďalšie udržiavané historické pamiatky, prepojené náučným chodníkom, ktoré si zaslúžia pozornosť. Obec však láka turistov i ďalšími zaujímavosťami v okolí.

Pýchou Chtelnice je zrekonštruovaný barokový kaštieľ v centre obce. (Autor: OOCR Rezort)

Po spevnených cestách aj značenou cyklotrasou sa dá dostať k dvom vodným plochám a málo známemu poľovníckemu zámočku. Cez panenskú prírodu Malých Karpát vás zasa značené chodníky dovedú k zrúcaninám hradu Dobrá Voda. To všetko si možno naplánovať ako jednodňový výlet z Piešťan, vzdialených len 20 kilometrov.

Pokiaľ sa na výlet vyberiete autom za pamätihodnosťami obce, zaparkovať môžete v centre Chtelnice. Tam sa začína celoročne prístupný peší obecný Náučno-historický chodník vybudovaný v roku 2013. Nájdete na ňom jedenásť informačných panelov a poskytuje možnosť navštíviť regionálne múzeum a prislúchajúci anglický park, ďalej kostoly, kaplnky, kúriu, zvonicu, mlyn a ďalšie kultúrne, historické i prírodné pamiatky obce a okolia. Prechádzka po náučnom chodníku trvá hodinu až hodinu a pol.

Foto: FB Revír VN Chtelnica

Z obce popri riečke až k jazerám

Z centra obce sa môžete vybrať autom alebo na bicykli po spevnených cestách lesmi Malých Karpát. Zabočíte doprava okolo kostola, kde je cesta zároveň modro značenou cyklotrasou č. 2203. Keď chcete dlhšiu prechádzku, auto nechajte zaparkované v obci a vydajte sa po vlastných na priehradu. Určite nebudete ľutovať. Cesta vedie dolinou riečky Chtelnička. Tam prekročíte hranicu Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a budete sa pohybovať výlučne v chránenom území.

Asi po troch kilometroch prídete k prvému jazeru. Dá sa tam dostať aj autom, vtedy môžete zaparkovať pri hrádzi vpravo aj vľavo alebo pokračovať pravou stranou jazera až k parkovisku nad Plážou. Môžete sa tam prechádzať, slniť, pozorovať kačice a iné vtáctvo aj tajuplnú panorámu vodnej nádrže.

Ideálne na nenáročné výlety

Táto prvá údolná nádrž s názvom Chtelnická priehrada je väčšia a viac industriálna. Vznikla v roku 1995, slúži najmä na zavlažovanie a chov rýb, no v lete aj na rekreačné účely – dá sa tu slniť i kúpať. Príroda okolo priehrady je očarujúca, ideálna na nenáročné výlety pre rodiny s deťmi, seniorov, ale aj pre ďalších návštevníkov. Toto miesto vyhľadávajú tiež rekreační bežci či milovníci severskej chôdze. Prechádzka po obvode priehrady na čistom vzduchu vás vzpruží a posilní, energiu i pozitívnu náladu vám dodá aj okolitá príroda.

Okruh meria tri a pol kilometra a ponúka pekné výhľady na vodnú plochu, riečku Chtelnička i okolité lesy. Odporúčame vybrať sa pravou stranou tam a ľavou naspäť peši (aj s kočíkom), na bicykli, korčuliach, kolobežke i na odrážadle. Na pravej strane priehrady sa nachádza menšie paleontologické nálezisko bohaté na nálezy fosílnej morskej fauny spodnej jury (sinemúr), hlavne sú tu zvyšky hlavonožcov. Skameneliny z náleziska vystavuje Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch.

Srnky a život pod hladinou

Zjazdná asfaltová cesta s cyklochodníkom ďalej pokračuje od Chtelnickej priehrady a má mierne stúpajúci charakter. Sčasti lemuje priehradu, počas zimných rán býva zahalená do hmly. Povedie vás lesom s peknými výhľadmi na Malé Karpaty. Asi dva a pol kilometra severozápadne od priehrady je druhá, menšia vodná nádrž s prítokom prameňa, nazývaná Výtok alebo hovorovo Vítek. Okolie tejto vodnej plochy je mierne zanedbané, a to najmä pre opustený rekreačný areál za plotom. Okolie nádrže tvorí trávnatý breh, ktorý je ideálny na prechádzku s deťmi. Nádrž sa dá celá obísť a deti iste zaujme pozorovať z malého móla život pod hladinou, v zime zamrznutou, alebo srnky, ktoré môžu nečakane vybehnúť z lesa.

Nenáročná trasa od Chtelnickej priehrady, okolo Výtoku a späť k prvej nádrži má asi päť kilometrov.

K zrúcaninám hradu Dobrá Voda sa dá dostať peši i na bicykli.

Túra k hradu pre náročnejších

Neďaleko za Výtokom za nachádza rovnomenné rekreačné stredisko a chata Dolina, podľa ktorej je pomenovaný turistický smerovník. Tu sa končí asfaltová cesta s možnosťou parkovania na Križovatke turistických chodníkov. Odtiaľ pokračuje len čarovná príroda, mierne kopčeky a ticho lesa.

Značený cyklochodník odbočuje doľava a spolu so zeleno značeným turistickým chodníkom Jána Hollého vedie lesom a lúčnym nespevneným terénom kúsok do susedného okresu a obce Dobrá Voda. Odtiaľ sa dá dostať k zrúcaninám hradu Dobrá Voda. Na bicykli je najlepšie pustiť sa časťou náučného chodníka Katarínka asi po päť a pol kilometri od Križovatky alebo pešo červeno značeným chodníkom Štefánikovej magistrály priamo cez cintorín a asi za dve hodiny bez zastávky od Križovatky sa dostanete k hradu.

Táto túra nie je prechádzka, no zvládnu ju rodiny so staršími deťmi. Je potrebné rezervovať si na ňu dostatok času a zásobiť sa občerstvením. Odmenou sú za dobrého počasia nádherné pohľady na lúky a kopce. V každom ročnom období môžete počas túry pozorovať malokarpatskú faunu a flóru, pričom pri vhodných snehových podmienkach sa dá trasa absolvovať aj na bežkách.

Poľovnícky zámoček nechali v prvej polovici 19. storočia postaviť Pálffyovci.

Poklady ukryté v lesoch

Bonusom je neznačená odbočka k prírodnej pamiatke Vyvieračka pod Bachárkou. Za prírodnú pamiatku bol tento ojedinelý krasový jav vyhlásený v roku 1982. Na odbočku sa dostaneme asi po dvoch kilometroch od Križovatky, kde zabočíme doprava a vyhľadáme vyvieračku po prejdení približne ďalšieho kilometra. Odbočka a ani vyvieračka nie sú nijako turisticky označené, tak si treba pomôcť GPS navigáciou.

Zaujímavosťou tejto časti chtelnického chotára je poľovnícky Zámoček vo Výtokoch. Nachádza sa hneď vedľa cesty, ktorou prechádzate. V prvej polovici 19. storočia ho nechali postaviť Pálffyovci v štýle nemeckých poľovníckych domov s dvojitou strechou. Neskôr slúžil na rekreáciu zamestnancov Slovnaftu, dnes je súkromným majetkom. Na kamennej stene budovy možno obdivovať reliéf muža a ženy od architekta a sochára Štefana Belohradského, ktorý toto dielo vytvoril okolo roku 1965.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund