Bylinkárka radí: Paruman proti horúčke i hadiemu jedu

  • Bylinkárka radí
  • 4. mája 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví paruman spanilý.

(Autor: en.wikipedia.org - H. Zell)

Paruman spanilý (Chamaemelum nobile) je trvalka. Byľ má rozvetvenú, plazivú, obrastajú ju striedavé, perovito strihané listy. Na konci byle sú úbory kvetov, ktoré sú zložené z jazykovitých a rúrovitých kvetov. Peľnica stredu kvetu je plná, žltej farby, a okvetné lístky sú biele. Kvitne v júli až v auguste a rastie do výšky 30 centimetrov. Vtedy je aj doba zberu kvetov, ale musíme dať pozor, aby na nich nezostali stopky.

Paruman pochádza zo západnej Európy. Kedysi bol najobľúbenejšou bylinkou, avšak u nás nie je celkom docenený. Bol známy už v starom Egypte, Egypťania ho využívali hlavne pri vysokej horúčke a pri uštipnutí hadom. Dnes sa využíva pri ochoreniach kože, tráviacich poruchách, nedostatku žalúdkových štiav, žlčníkových ťažkostiach, enzymatických poruchách pankreasu, lieči slezinu, pri vodnatieľke, pomáha pri bakteriálnych hnačkách, pri menštruačných ťažkostiach, potláča kŕčovité bolesti spojené s menštruáciou, upokojuje nervový systém a vhodný je pri epilepsii.

Zvonka sa paruman používa pri ochorení kože, furunkulóznej a zapálenej kože a oplachujú sa ním vlasy, pri tvorbe lupín a aby boli vlasy lesklejšie. Účinnými látkami sú hlavne silice, silica s azulénom, chamazulén, flavonoidy, horčiny, kumaríny, organické kyseliny, cholín. Tieto látky majú na ľudský organizmus protizápalové, protikŕčové, potopudné a dezinfekčné účinky.

Čaj z parumana

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených kvetov parumana spanilého, 2,5 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety zalejeme vriacou vodou, 15 minút lúhujeme, precedíme a užívame trikrát denne po dobu troch týždňov. Čaj je vhodný pri tráviacich ťažkostiach, pri menštruačných ťažkostiach, má upokojujúce účinky.

Odvar

Potrebujeme: 2 ČL čerstvých alebo sušených kvetov parumana spanilého, 1/2 l vody

Postup: Kvety vhodíme do vody a 10 minút na miernom ohníku povaríme. Lúhujeme 15 minút, precedíme a po dúškoch počas dňa užijeme. Užívame týždeň, týždeň prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Odvar je vhodný pri epilepsii.

Vínny odvar

Potrebujeme: 2 ČL čerstvých alebo sušených kvetov parumana spanilého, 2,5 dl bieleho sladšieho vína

Postup: Kvety vhodíme do vína a na miernom ohníku varíme 5 minút. Lúhujeme 15 minút, precedíme a počas dňa po dúškoch užívame. Vínny odvar, ktorý robíme podľa potreby alebo raz do týždňa, je vhodný pri poruchách sleziny.

Kúpeľ

Potrebujeme: 30 g čerstvých alebo sušených kvetov parumana spanilého, 2 l vody

Postup: Kvety povaríme vo vode 30 minút, lúhujeme 30 minút a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme aspoň dvakrát do týždňa alebo podľa potreby pri ochoreniach kože a pri tvorbe lupín vo vlasoch.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj