Čierne stavby v Ratnovskej zátoke získali ochranu krajského súdu

Zdá sa, že podnikanie v čiernych stavbách sa na Slovensku stále oplatí. Vodnolyžiarskyareál v Ratnovskej zátoke síce tento rok zmenil názov z Bearded Brothers WakeSoul na WakeSoul Beach Piešťany, ale jeho majitelia už tretiu sezónu pokračujú v prevádzkovaní načierno postavených objektov a tentoraz i s požehnaním Krajského súdu v Trnave. Ten 1. decembra 2020 priznal odkladný účinok rozhodnutia o uhradení 140-tisícovej pokuty vydaného Stavebným úradom v Piešťanoch.

Bearded Brothers WakeSoul zmenil názov na WakeSoul Beach Piešťany. (Autor: FB WakeSoul Beach Piešťany)

Podnikanie po balkánsky

Spoločnosť Labonte prevádzkujúcu areál v Ratnovskej zátoke od predchádzajúcich vlastníkov v novembri 2018 prevzali spoločníci Patrik Masár a Macedónec Džemil Šefkii. A takmer okamžite začali s prestavbou jestvujúcich a stavbou nových objektov vo vodnolyžiarskom areáli. So žiadosťami o povolenie stavieb na stavebnom úrade sa ani neobťažovali.

Vodnolyžiarsky areál pod novými nájomcami otvára už tretiu sezónu.

V máji 2019 začali sezónu bombastickou diskotékou a v tejto hlučnej produkcii uprostred chráneného prírodného pásma zaradeného do ochrany prírody európskeho významu pokračovali aj nasledujúce mesiace. Nepomáhali výzvy úradov ani výhrady ochranárov. Areál sa víkend čo víkend zapĺňal na hranicu kapacity a pre nedostatok parkovacích miest návštevníci parkovali všade, kde kúsok voľného miesta v okolí areálu našli.

To už však prišli konkrétne kroky na navodenie zákonnosti od kompetentných. Majitelia dostali výzvy na začatie dodatočného povolenia stavieb, o ktorých výstavbu dovtedy stavebný úrad ani len nepožiadali. Masárovi a Šefkiimu sa však z dôvodu zákonných lehôt podarilo natiahnuť čas takým spôsobom, že v pokoji celú letnú sezónu 2019 s čiernymi stavbami v areáli v Ratnovskej zátoke podnikali a zarábali.

Zásobovacia dodávka na parkovisku pred areálom preukazuje, kto skutočne stojí
za investíciami v Ratnovskej zátoke. Na fotografii Džemil Šefkii a na dodávke logá jeho firiem.

Obrovské škody na prírode

Prevádzkovaním objektov bez stavebných povolení, ktoré tak nemajú kolaudačné rozhodnutia a doklady o tom, že je ich prevádzkovanie bezpečné a hygienicky nezávadné, zaznamenali ochranári obrovské škody na prírode.

Ako nás informoval ochranár Erich Kubica, v lokalite chránenej Sĺňavy u najvzácnejších druhov v dôsledku hlučnej produkcie a laserových efektov išlo o 40-percentný pokles hniezdenia chavkoša nočného, rybára riečneho, čajky čiernohlavej a čajky bielohlavej. Škodu na týchto druhoch ohodnotili ochranári na sumu 80-tisíc eur. Ešte dramatickejší pokles hniezdenia nastal v tom roku u čajky jivej, u ktorej odhadli úbytok hniezd až o 70-tisíc párov. Predstavuje to škody v celkovej spoločenskej hodnote tohto operenca 1,5 milióna eur.

Ratnovská zátoka 1. mája opäť ožila.

Zaplatenie pokuty stopol krajský súd

Pripomeňme si chronológiu zatiaľ márneho boja piešťanských úradov za odstránenie čiernych stavieb v Ratnovskej zátoke. Spoločnosti Labonte, s. r. o., so sídlom v Nitre bola rozhodnutím Mesta Piešťany zo dňa 6. mája 2020 uložená pokuta vo výške 145-tisíc eur za spáchaný delikt, ktorého sa uvedená spoločnosť dopustila tým, že od marca do júna 2019 realizovala v areáli Ratnovskej zátoky viacero stavebných objektov bez povolenia stavebného úradu. Voči pokute sa firma Labonte odvolala, druhostupňový orgán – Okresný úrad Trnava – svojím rozhodnutím zo dňa 9. septembra 2020 rozhodnutie Mesta Piešťany potvrdil.

Spoločnosť Labonte požiadala 1. októbra 2020 Krajský súd v Trnave o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Okresného úradu Trnava, ktorý svojím rozhodnutím zo dňa 1. decembra 2020 priznal odkladný účinok podanej správnej žalobe a to až do vydania právoplatného rozhodnutia súdu vo veci samej. Z uvedeného dôvodu je vykonateľnosť rozhodnutí odložená a pokuta k dnešnému uhradená nebola.

Majú búrať, no nebúrajú

Odstránenie čiernych stavieb malo byť zrealizované po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia Mesta Piešťany zo dňa 11. mája 2020, ktoré nadobudlo po odvolacom konaní, v ktorom Okresný úrad Trnava potvrdil rozhodnutie Mesta Piešťany právoplatnosť dňa 12. októbra 2020. Spoločnosť Labonte ohlásila 22. októbra 2020 stavebnému úradu začiatok búracích prác a odstraňovania stavieb v areáli. Na základe vykonaného štátneho stavebného dohľadu bolo zistené, že v areáli odstránili iba niektoré stavebné objekty. Z tohto dôvodu stavebníka vyzvú k pokračovaniu v odstraňovaní ďalších stavieb, ktoré boli zrealizované bez príslušných povolení stavebného úradu.

Klamstvá od začiatku

Na odhaľovaní okolností okolo podnikateľskej dvojice z Nitry v roku 2019 spolupracoval Piešťanský týždeň aj s redakčným tímom aktuality.sk. Vráťme sa k zisteniam našich kolegov z mesta, odkiaľ dvojica Patrik Masár a Džemil Šefkii do Piešťan prišla. Areál v Ratnovskej zátoke bol najprv nazvaný Bearded Brothers WakeSoul.

A dvaja „bradatí bratia“ sa vraj za štyri roky prepracovali predajom hamburgerov až k luxusnému plážovému rezortu pre mladých v Piešťanoch. Tak prezentovali Lukáš a Patrik Masárovci na internete „svoj“ projekt v Ratnovskej zátoke. Novinári však zistili, kto v skutočnosti stojí za rezortom, i to, že historka o rodinnom podniku mladých bratov je lož.

Je Masár len nastrčená figúrka?

Spoločnosť Labonte, prevádzkovateľ plážového rezortu, vlastnia síce dvaja muži, ale iba jeden z bratov Patrik Masár. Druhým spoločníkom vo firme je albánsky Macedónec Džemil Šefkii. „2019 hayalim gercek oldu,“ napísal si Šefkii v rodnom jazyku na sociálnu sieť začiatkom leta 2019. V preklade to znamená: „Sen pre rok 2019 splnený.“ Kstatusu pridal fotografie hňostroja z otváracej párty na WakeSoule.

Klan Šefkiiovcov je v meste pod Zoborom známou skupinou. Albánski Macedónci prišli na Slovensko ešte v 90. rokoch minulého storočia. Oficiálnu verziu príbehu porozprávali pre regionálnu televíziu TV Nitrička.„Priezvisko Šefkii je v Nitre a širšom okolí známe svojimi kaviarňami a nezabudnuteľnou chuťou zmrzliny, ktorej výrobu zastrešujú traja bratia,” uviedla redaktorka TV Nitrička v propagačnom videu.

Pri bližšom pohľade na rodinu zmrzlinárov sa však vynára pavučina eseročiek, ktoré patria rodinným klanom z Macedónska. Rozpliesť ju nieje jednoduché. Džemilov brat Zulkufli robil biznis (cez eseročku LKW Leasing) s ďalším macedónskym klanom – Kukuliovcami. Presnejšie LKW Leasing v minulosti vlastnil Zulkufli Šefkii s firmou Dituria, ktorá patrila Kukuliovcom. Džemil a Zulkufli evidovali sídla svojich ďalších firiem v Grand Hoteli Sole v Nitre, ten vlastnia Kukuliovci cez eseročku Dituria. Aj v tejto budove pôsobili v pozadí Šefkiiovci.

Vzťahy medzi klanmi

„Bradatý brat“ Patrik Masár sa od spojenia s ostatnými albánskymi Macedóncami od začiatku dištancoval. Tvrdil, že mená nepozná a Šefkii je pre nich iba investor. „Podľa mojich informácií je pán Kukuli bývalým zamestnávateľom pána Šefkiiho z roku 1992. Aličauši je jeho bývalý spolužiak, ani s jedným však nie je v kontakte. Pána Vadalu nepozná ani jeden z nás, nám nie je známe, z akého dôvodu sa nás na nich pýtate,” odpísal Masár redaktorom aktuality.sk v roku 2019. Šefkii na otázky ani nereagoval.

Kukuliovci sa dostali do povedomia spoločnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Husniriza Kukuli obchodoval s Antoninom Vadalom pri jeho kšeftoch s dépeháčkami na solárnych paneloch.

Sú stále chránení?

Ako preukázali novinári, Vadala mal cez vtedajšieho premiéra Roberta Fica prostredníctvom jeho osobnej asistentky a niekdajšej Vadalovej milenky Márie Troškovej kontakty až do najvyšších kruhov slovenskej politiky.

Už viac ako rok sú časy Fica (SMER-SD) preč a k moci sa dostal Igor Matovič (OĽaNO), ktorý sľúbil, že zákonnosť sa bude týkať všetkých bez rozdielu. V Ratnovskej zátoke sa to však zrejme ešte nedozvedeli a najnovšie predbežnými opatreniami na zastavenie správneho konania stavebného úradu nad nimi rozprestrel ochrannú ruku Krajský súd v Trnave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj