Vo Vile dr. Lisku vystavujú aj staré kúpeľnícke predmety

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch otvorilo svoje priestory. Vo Vile dr. Lisku nájdete zaujímavú výstavu, ktorú inštalovali počas lockdownu. Nesie názov Stratené kúpele Slovenska/Mapovanie vybraných kúpeľov a travertínov Slovenska.

Múzeum približuje i podobu kúpeľníckych pomôcok z 20. storočia. (Autor: am)

V rámci aktuálnej výstavy vo Vile dr. Lisku sa dozviete čosi bližšie o histórii kúpeľníctva, ale aj o súčasnom stave a perspektívach. Prezrieť si môžete nielen fotografie, ale aj rôzne historické predmety ako elektromasážny prístroj zo začiatku 20. storočia, tlakomer z medzivojnového obdobia, prístroj na elektroliečbu zo začiatku 20. storočia, prípadne elektrickú UV lampu.

Cieľom projektu Mapovanie zaniknutých kúpeľných lokalít a zber petrologických vzoriek na území Slovenska, ktorého výstupom je aj táto výstava, bolo fotograficky zdokumentovať časť zaniknutých kúpeľných lokalít a zozbierať petrologické vzorky pre obohatenie zbierkových fondov múzea.

V rámci ciest preskúmali lokality Gánovce, Vyšné Ružbachy, Hybe, Lúčky, Konskú, Poprad-Kvetnicu, Tlmače, Bešeňovú, Dudince a viacero ďalších. Získané vzorky priebežne triedili, odborne ošetrovali a dokumentovali, takže sa napokon stali trvalou súčasťou muzeálnych zbierok. Časť z nich bola vystavená v Kúpeľnej dvorane v stále expozícii a ostatné budú priebežne vystavovať v rámci podujatí.

Prevažnú časť získaných vzoriek tvoria travertíny. Tieto sladkovodné pramenné vápence sa v prírodnom prostredí vyskytujú v rozmanitých formách – od sypkých krehkých až po mohutné pevné formy. Predstavujú karbonátové sedimenty studených alebo teplých minerálnych vodách. Nájdete ich teraz vystavené v jednej z miestností Vily dr. Lisku.

Výstavu si v tejto budove na Štefánikovej ulici môžete pozrieť od pondelka do piatka medzi 8.00 – 12.00 a 13.00 – 16.00, v nedeľu od 13.00 do 17.00 h. Nezabudnite, že vstup a pobyt v expozícii bude umožnený len ako individuálna prehliadka osobám s respirátorom, teda organizovaná vernisáž v pláne nie je. Taktiež je potrebné mať negatívny test nie starší ako sedem dní, pričom toto sa nevzťahuje na ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19 a majú potvrdenie o prekonaní ochorenia nie staršie ako 180 dní.

Otvorená je aj hlavná expozícia na Beethovenovej – budova Kúpeľnej dvorany. Navštíviť ju môžete každý deň okrem pondelkov, teda v utorok až nedeľu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav